Odnalazłam jeszcze niewielki woreczek mrożonych jeżyn i postanowiłam go dobrze wykorzystać.
Pomyślałam o dwuwarstwowym koktajlu, w którym warstwy będą ze sobą mocno kontrastować. Połączenie jeżyn i masła orzechowego wydało się smacznym kąskiem, dlatego nie myśląc zbyt długo poczyniłam jeżynowo - orzechowy milkshake.
Potrzebujemy:
Milkshake jeżynowy / koktajl jeżynowy:
- 1 szklanka mrożonych jeżyn
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mleka skondensowanego
Milkshake orzechowy / koktajl orzechowy:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki mleka skondensowanego
Milkshake'a przygotowałam przy użyciu mojego niezawodnego małego pomocnika. Były mi pomocne dwa ostrza jakie posiada mini blender Ronic Zyle w swoim zestawie. Pierwsze z nich do kruszenia lodu posłużyło mi do przygotowania dolnej - jeżynowej - warstwy. Do kubeczka z zestawu nałożyłam jeżyny, dolałam mleko i mleko skondensowane, całość zmiksowałam przez minutę i wlałam do docelowego naczynia.
Drugie ostrze do koktajli posłużyło mi do przygotowania górnej warstwy - orzechowej.
Do kubeczka włożyłam jogurt, masło orzechowe, wlałam mleko i mleko skondensowane. Całość miksowałam przez około 20 sekund. Shake orzechowy przelałam na warstwę jeżynową, która konsystencją i smakiem przypominała najlepsze jeżynowe lody!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego