Fala upałów to dla mnie totalne rozleniwienie. Wszystko dzieje się powoli, bez pośpiechu i nikt absolutnie nie ma o to pretensji, bo inaczej zwariowalibyśmy z gorąca i nadmiaru obowiązków. Każdy odpuszcza sobie tyle ile może, ale jeść coś trzeba, więc mam dla Was propozycję na pyszną tartę, która dla 4 osobowej rodziny posłuży jako obiad na 2 dni.
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą to bardzo treściwe danie, które również zimą posłuży jako wdzięczne rozgrzewające danie. Tarta na słono z kiełbasą to takie danie, które możemy nazwać "tarta po chłopsku", bo znajdują się w niej składniki, które z łatwością nasycą każdego, nawet najbardziej zapracowanego!
Przepis na słone kruche ciasto znajdziesz poniżej. Przepis na pyszny farsz do słonej tarty również przygotowałam dla Ciebie poniżej! Gotuj! Baw się i smakuj! :)
Potrzebujemy:
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania
- 2 czerwone cebule
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Ze składników na ciasto wyrabiamy słone ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę do tarty o średnicy około 24-26 cm. Foremkę należy wcześniej nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Patelnię rozgrzewamy razem z oliwą i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy ją z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Do skarmelizowanej cebulki dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy je do momentu aż wyparuje z nich cała woda. Do pieczarek z cebulą na koniec dodajemy pokrojoną kiełbasę śląską i podsmażamy jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
Tak przygotowane składniki schładzamy do temperatury pokojowej.
W misce mieszamy jajka z mlekiem, mąką, posiekaną natką pietruszki i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do miski przesmażone składniki i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz przelewamy na schłodzony spód tarty.
Tartę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Czy na mące pszennej pełnoziarnistej też by wyszło. Jakie wtedy ewentualnie trzeba by było zastosować proporcje?
OdpowiedzUsuń