wtorek, listopada 27, 2018

Hot dogi z Zygzakiem

Wpadłam po uszy. Teraz codziennie muszę robić hot dogi samochody. I wiecie co? Fajne to jest! :)

Na pomysł ten wpadł nasz Syn. Parówki bardzo kojarzą mu się z hot dogami, dlatego też zaopatrzyliśmy się w kilka paczek parówek z Zygzakiem marki Disney Kitchen od Henryka Kanii, sami pieczemy mięciutkie bułeczki. Ogórek doskonale nadaje się na koła, może są trochę jak w drewnianym wozie, ale.. najważniejsze że dziecku się podoba! :)

Parówki z Zygzakiem
Hot dogi z Zygzakiem

Do przygotowania hot dogów potrzebujemy:
  • bułki
  • parówki
  • zielony ogórek
  • ketchup
  • wykałaczki

Bułeczki są niezwykle mięciutkie i smaczne. Z podanych proporcji wychodzi 10 przepysznych bułeczek.
____________
Potrzebujemy:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 375 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
  • 1 łyżka cukru
  • 620 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozrobione drożdże, masło w temperaturze pokojowej oraz jajko.

Wyrabiamy ciasto, ręcznie potrwa to nawet około 10 minut, robotem - mniej więcej 3 minuty i gotowe.

Ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Po podwojeniu objętości ciasto odgazowujemy uderzając w jego środek pięścią. Wyjmujemy je na blat oprószony mąką i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rolujemy. Ja chcąc pomieścić je na blaszce do bagietek zrobiłam je krótsze i grubsze, ale używając standardowej blachy możecie je wydłużyć. 

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, mniej więcej na 30 minut.

Kiedy bułeczki wyrosną smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Po upieczeniu dajemy im chwilę, żeby ostygły, ale w międzyczasie podgrzewamy parówki, a ogórka kroimy w grubsze plastry. Wykałaczki dzielimy na pół.

Bułeczki kroimy na pół do 2/3 szerokości, wkładamy do niej gorącą parówkę, wbijamy nasze koła na półwykałaczki i polewamy ketchupem. 

Kiedy bułki są zimne można je bez problemu odgrzać na przykład na patelni grillowej i będzie cudownie chrupiąca. :) 

parówki z autami
Bułeczki auta

Polecam! Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger