poniedziałek, listopada 05, 2018

Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni

Domowe ciepłe i chrupiące proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni to to, co tygryski lubią najbardziej :) 
Dla mnie dodatek w postaci zdrowych pestek to taka kropka nad "i", którą z przyjemnością stawiam w przypadku domowych słonych wypieków. Pestki dyni są pełne witamin, mikroelementów i błonnika.
Tym razem postawiłam na proste bułki pszenne jak z piekarni, które są zawsze na topie i pestki dyni, które je wzbogacają razy milion! :)

Przepis na bułki pszenne jest niezwykle prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności, ani umiejętności. Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni przygotuj jak najszybciej, uwierz - to mega proste, a sprawia ogromną radość! :)

przepis na bułki śniadaniowe

Potrzebujemy:
  • 700 g mąki pszennej
  • 400 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • pestki dyni Korszeń
proste bułki drożdżowe

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkleja się z łatwością od ścianek miski. :) Potrwa to około 10 minut.

Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości. 

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód.

Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut.

Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni. 

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.

przepis na bułki do hamburgera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger