Domowe ciepłe i chrupiące proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni to to, co tygryski lubią najbardziej :)
Dla mnie dodatek w postaci zdrowych pestek to taka kropka nad "i", którą z przyjemnością stawiam w przypadku domowych słonych wypieków. Pestki dyni są pełne witamin, mikroelementów i błonnika.
Tym razem postawiłam na proste bułki pszenne jak z piekarni, które są zawsze na topie i pestki dyni, które je wzbogacają razy milion! :)
Przepis na bułki pszenne jest niezwykle prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności, ani umiejętności. Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni przygotuj jak najszybciej, uwierz - to mega proste, a sprawia ogromną radość! :)
Przepis na bułki pszenne jest niezwykle prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności, ani umiejętności. Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni przygotuj jak najszybciej, uwierz - to mega proste, a sprawia ogromną radość! :)
Potrzebujemy:
- 700 g mąki pszennej
- 400 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
- pestki dyni Korszeń
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkleja się z łatwością od ścianek miski. :) Potrwa to około 10 minut.
Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód.
Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut.
Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego