Bułeczki drożdżowe
Drożdżówki na słono to wspaniała alternatywa, jeżeli pizza to Wasze drugie "ja". Słone ciasto drożdżowe to smakowity kąsek, któremu ciężko się oprzeć - zwłaszcza, jeżeli masz pod ręką pyszny sos pomidorowy, albo sos czosnkowy. Bułki bezglutenowe nigdy nie były moją domeną, ale bułki pszenne już jak najbardziej.
Drożdżówka z kiełbasą przygotowana według tego przepisu jest pulchna i bardzo smaczna, spróbuj, bo taka domowe bułki to sztos, nie pożałujesz. Konsystencja ciasta drożdżowego w przypadku tego przepisu jest dosyć rzadka, absolutnie się tym nie przejmujcie, po dobrym wyrobieniu ciasta, garowaniu (wyrastaniu) i lekkim podsypaniu pracuje się z nim świetnie. Moje wypieki zawsze się udają, taka skromna jestem :)
Bułeczki śniadaniowe wykonywane są przeze mnie dość często, a zazwyczaj weekend nie może się obejść bez ciasta drożdżowego.
Bułeczki śniadaniowe wykonywane są przeze mnie dość często, a zazwyczaj weekend nie może się obejść bez ciasta drożdżowego.
Drożdżówki na suchych drożdżach przygotujesz analogicznie zastępując świeże drożdże, w proporcji:
suche drożdże : świeże drożdże
1 : 2
1 : 2
Przepis na drożdżówkę (drożdżówka przepis):
Drożdżówki na słono - składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g miękkiego masła
Przepis na białą kiełbasę do bułek:
- 1 opakowanie białej kiełbasy, u mnie Kiełbasa biała z szynki Maestro Henryk Kania
- 1 jajko
Drożdżówki na słono - wykonanie:
Drożdże, zarówno świeże, czy suszone rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Chodzi tylko o to, żeby one się dobrze rozpuściły. Bułki bez drożdży by się nie udały.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko oraz miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie ciasta powinno trwać tak długo, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Można by powiedzieć, że są to bułeczki mleczne - bardzo puszyste i delikatne.
Wyrobione ciasto na drożdżowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Szybkie bułeczki z kiełbasą potrzebują nadzienia. Nadzienie do drożdżówek na słono wykonujemy w bardzo prosty sposób. Białą kiełbasę obieramy z osłonek, następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera kielichowego lub malaksera, albo maszynki do mięsa. Do rozdrobnionej kiełbasy dodajemy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy.
Kiedy nasze ciasto już wyrosło, przekładamy je na oprószony blat, dokładnie obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Ciasto smarujemy nadzieniem z kiełbasy, podsmarowane ciasto drożdżowe zwijamy jak roladę i ostrym nożem oprószonym mąką tniemy je na 2 cm krążki.
Każda bułka drożdżowa musi być delikatnie przeniesiona na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie bulki wyjmujemy na kratkę i studzimy. Biała kiełbasa i jej niesamowicie cudny zapach niestety nie pozwoli nam czekać i czy tego chcecie, czy nie, zjecie je nim wystygną. Uwielbiam takie pachnące wypieki.
*Pytaliście, czy bułka tarta nie jest potrzebna do nadzienia, żeby je zwarła. Otóż, nie ma takiej potrzeby.
Kiedy nasze ciasto już wyrosło, przekładamy je na oprószony blat, dokładnie obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Ciasto smarujemy nadzieniem z kiełbasy, podsmarowane ciasto drożdżowe zwijamy jak roladę i ostrym nożem oprószonym mąką tniemy je na 2 cm krążki.
Każda bułka drożdżowa musi być delikatnie przeniesiona na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie bulki wyjmujemy na kratkę i studzimy. Biała kiełbasa i jej niesamowicie cudny zapach niestety nie pozwoli nam czekać i czy tego chcecie, czy nie, zjecie je nim wystygną. Uwielbiam takie pachnące wypieki.
*Pytaliście, czy bułka tarta nie jest potrzebna do nadzienia, żeby je zwarła. Otóż, nie ma takiej potrzeby.
*Bułki z pieczarkami również możecie uzyskać wykonując to samo ciasto. Wystarczy zrobić nadzienie pieczarkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego