Rolada z bitą śmietaną
Rolada to ciasto mojego dzieciństwa, zdecydowanie. Mama przygotowywała ją bardzo często, obowiązkowo z kwaśnym dżemem i kremem maślanym. Zastanawiam się co przygotowywała częściej, bo równie dobrze kojarzy mi się sernik z czekoladowym ciastem.
Rolada biszkoptowa to bardzo proste i szybkie ciasto. Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei mogę sobie jeszcze rozłożyć w czasie. Najpierw piekę duży i cienki biszkopt, który zawijam w ściereczkę, aby nadać ciastu formę, przez co nie pęknie podczas właściwego zwijania.
Spójrz również na inne rolady na blogu:
- Rolada tiramisu
- Rolada z kremem kokosowym i marakują
- Rolada orzechowa
- Rolada z budyniem
- Rolada z masą z mleka w proszku
Rolada biszkoptowa - składniki:
Ciasto:
- 4 duże jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar:
- 3 laski rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietanki 36% MU!
- 3 łyżki wody
Krem:
Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą jasną masę.
Do ubitych jaj dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość.
Masę wylewamy na blachę, z zestawu z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 10 - 12 minut.
Po upieczeniu roladę wraz z papierem zawijamy w ściereczkę kuchenną, nadając ciastu kształt. Ja to nazywam jego pamięcią. Ten zabieg spowoduje, że ciasto nie będzie pękać podczas zwijania z nadzieniem. Zaraz po upieczeniu jest jeszcze elastyczne i możemy nadać mu wtedy kształt.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu odrywamy delikatnie od papieru do pieczenia.
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kawałeczki.
Na patelnię wykładamy nasz rabarbar, cukier i wodę. Rabarbar gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy ją z rabarbarem. Musi powstać coś w rodzaju powideł. Rabarbar studzimy.
Wystudzony rabarbar przekładamy na biszkopt. Na dłuższym brzegu od docelowego środka naszej rolady, układamy rabarbar w 1 cm pasek na całej długości.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Śmietana jest gęsta i nie wymaga jakiegokolwiek usztywniania żelatyną. Śmietanę rozsmarowujemy na pozostałej części biszkoptu i zwijamy zaczynając od części na której rozsmarowany został rabarbar.
Roladę zawijamy w papier do pieczenia, na którym się piekło ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego