Szybka przystawka
Pieczarki o dużych kapeluszach można wykorzystać do faszerowania. Traktujemy je jak jadalne miseczki, w których można ukryć wiele smacznych produktów łączących się ze sobą w jedną pyszną całość.
Faszerowane pieczarki to cudowna przystawka na szybko. Ich przyrządzenie trwa chwilę, a włożone do bardzo rozgrzanego piekarnika są gotowe w dosłownie 10 minut. Ja dziś przygotowałam zaledwie 4 pieczarki nadziewane, ale spodziewając się gości, przygotujcie o wiele więcej, ponieważ są numerem 1 i każdemu będą bardzo smakowały.
Pieczarki przepisy:
Bohaterem mojego dzisiejszego dania jest szynka, nazwana przez swoich twórców z Bastionu Smaku - Zrazówką. Jest do przepyszna szynka, bardzo krucha i delikatna, która smakuje zarówno dużym jak i małym smakoszom. Jeżeli chcecie kupić bardzo dobrą wędlinę dla dziecka, jeszcze taką, którą to dziecko będzie chciało zjeść ze smakiem, to postawcie właśnie na zrazówkę. Piękny kawałek mięśnia z szynki wieprzowej w delikatnych przyprawach. Rozpływa się w ustach, a wykorzystana do różnego typu dań jest taką kropką nad przysłowiowym "i", mimo swojego delikatnego smaku.
Jak przygotować pieczarki?
Pieczarki faszerowane z piekarnika przygotowujemy w łatwy sposób.
Potrzebujemy:
- 4 kapelusze pieczarek do faszerowania, bez ogonków
- 16 plasterków szynki Zrazówki Bastion Smaku
- 1/2 cebuli pokrojonej w cienkie piórka
- 4 łyżeczki kremowego serka, ja użyłam czosnkowego
- 100 g sera gouda, startego
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- pieprz
Kapelusze myjemy i osuszamy.
Do każdej pieczarku wkładamy po 4 plasterki szynki, na nią odrobinę cebuli, łyżeczkę serka, a także szczyptę startego sera żółtego. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Postępujemy tak z każdą pieczarką.
Tak przygotowane pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C przez 10 minut.
Gotowe pieczarki ozdabiamy pomidorkiem koktajlowym lub papryczkowym i liśćmi rukoli. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego