Bułki pszenne
Bułki na śniadanie oznaczają, że będzie przepysznie! Bardzo lubię piec pieczywo w domu, bo jest to często jedyna okazja na to, żeby zjeść pieczywo bez ulepszaczy i takie, które dopiero co wyszło z piekarnika. Bułki domowej roboty to pyszna pachnąca przygoda, której po pierwszym spróbowaniu, chce się co raz więcej! Jak dla mnie, piekarnia może być tuż za rogiem, a ja i tak skuszę się na przygotowanie pysznych domowych bułek.
Bułki, które właśnie przygotowałam zostały przeze mnie nazwane: bułki rustykalne, dlatego, że ich wygląd przypomina mi właśnie takie starodawne bułki, które muszą absolutnie pęknąć, mieć nieco nieregularny kształt, a także nieco białą skórkę.
Domowe bułki są bez porównania o niebo lepsze od tych, które kupicie w piekarni, czy o zgrozo w markecie. Bułki z piekarnika w domu wychodzą tak bajeczne, że nie można się im oprzeć, smarowanie ich masłem sprawia, że pod wpływem ciepła, masło natychmiast się rozpuszcza - coś niesamowitego, namawiam Was, żebyście spróbowali.
Przepisy na śniadanie:
Do takiego domowego pieczywa wystarczą warzywa, na przykład ogórek, czy pomidor, wędlina, albo ser i śniadanie mistrzów gotowe!
Przepis na bułki
Bułeczki drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 8 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 240 ml ciepłego mleka
- 60 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Biała masa:
- 90 g tapioki Koala
- odrobina ciepłej wody
- 5 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki oleju
Ciasto drożdżowe zaczynamy robić od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, wodę, oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, zajmie mu to około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich formujemy w okrągłą bułeczkę. Bułki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je jeszcze ściereczką na około 10 minut, żeby się napuszyły. W tym momencie również zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 190 stopni C.
Ze składników na białą masę robimy gęstą pastę, którą smarujemy nasze bułki (pasta musi być gęsta, ale tak, żeby dała się rozsmarowywać na bułkach), które jeszcze odstawiamy na 10 minut, żeby się napuszyły.
Po tym czasie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy je przez około 30 - 35 minut. Gorące bułki rustykalne przekładamy na kratkę, żeby odparowały i ostygły.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich formujemy w okrągłą bułeczkę. Bułki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je jeszcze ściereczką na około 10 minut, żeby się napuszyły. W tym momencie również zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 190 stopni C.
Ze składników na białą masę robimy gęstą pastę, którą smarujemy nasze bułki (pasta musi być gęsta, ale tak, żeby dała się rozsmarowywać na bułkach), które jeszcze odstawiamy na 10 minut, żeby się napuszyły.
Po tym czasie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy je przez około 30 - 35 minut. Gorące bułki rustykalne przekładamy na kratkę, żeby odparowały i ostygły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego