Marchewka z groszkiem na gęsto
Obiady domowe smakują najlepiej, kiedy zrobione są z serca i od serca. Marchewka z groszkiem to właśnie takie danie, które kojarzy mi się z tradycją i domowym ogniskiem, choć nie pamiętam, żeby w domu rodzinnym ktoś taki dodatek do obiadu przygotowywał. Kojarzę ją za to bardzo dobrze ze szkolnej stołówki i przyznam, że nie szalałam za marchewką z groszkiem. Aż do momentu, kiedy dorosłam, a moje smaki zmieniły się diametralnie. Marchewka do obiadu to obecnie rarytas. Marchewka gotowana podawana przeze mnie to właśnie taka na gęsto, albo z podsmażoną bułką tartą i natką pietruszki. Obiad nie może obyć się bez dodatku w postaci warzyw. Warzywa do obiadu to dla mnie totalny must have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego.
Co na obiad?
Obiady domowe przepisy:
- Kopytka w sosie z kiełbasą
- Kluski śląskie z farszem
- Kotlety z wątróbki
- Schabowe dziadka Krzyśka
- Młoda kapusta zasmażana
Marchewka duszona z dodatkiem groszku, podawana na gęsto to dla mnie prawdziwy smaczek. W zasadzie jestem skłonna zjeść jej każdą ilość. Co więcej?! Mogę ją zjeść jako samodzielne danie obiadowe.
Marchewka z groszkiem przepis:
- 3 średnie marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 łyżka masła klarowanego, u mnie masło Ghee Kuchnie Świata
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (marchewki zalewamy wodą tylko do momentu aż je lekko zakryje).
Marchewkę odcedzamy i zostawiamy 2/3 wody z tejże marchewki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy robiąc zasmażkę. Do zasmażki wlewamy wodę z marchewki i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowaną marchewkę, odsączony z zalewy groszek, a także pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy i gorący dodatek do obiadu mamy gotowy! Marchewka z groszkiem wspaniale komponuje się z ziemniakami i mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego