poniedziałek, czerwca 08, 2015

Konfitura z płatków dzikiej róży

Jest jeszcze czas, aby zebrać trochę płatków i wykonać konfiturę.
Właściwie jest to bardzo proste. Najtrudniejszą rzeczą jest znalezienie miejsca odpowiedniego do zbiorów owych płatków. Później pójdzie Wam na prawdę szybko, łatwo i przyjemnie ;)

Potrzebujemy:
  • 160 g płatków dzikiej róży 
  • 160 g cukru pudru
Jest zasada, tyle ile masz płatków dzikiej róży, tyle dodajesz cukru pudru. Łatwo przeliczyć. 

Najlepiej będzie jeśli pozbędziecie się białych końcówek z płatków, które są gorzkie.

Do malaksera/blendera/Thermomixa wrzucamy cukier puder i płatki róż. 
Ucieramy dopóki płatki ładnie się nie zblendują, a cukier rozpuści w sokach puszczonych przez płatki. 

Oczywiście płatki powinny być całkiem suche, trzeba je zbierać najlepiej wczesnym wieczorem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger