Zamykamy w słoiki maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Te dwa owoce, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają różowe malinki i nieco łagodniejszego, będącego tutaj raczej "wypełniaczem", smaku brzoskwiń. Dżem malinowo - brzoskwiniowy z typu niskosłodzonych zagęszczanych pektyną, to mój sposób na tegoroczne przetwory owocowe.
Potrzebujemy:
- 750 g malin
- 250 g brzoskwiń
- 3 łyżki cukru
- 10 g pektyny
- odrobina wody
Maliny, pokrojone brzoskwinie i cukier zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy przez 15-20 minut.
Pod koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku pektynę i wlewamy ją do owoców. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy od razu i stawiamy do góry dnem.
Musi być smaczny! Ja obecnie również robię różne przetwory z dodatkiem malin ;-)
OdpowiedzUsuń