Udało się, przy użyciu siekacza do mięs o takiego --> Siekacz zmiękczający do mięsa 51 noży.
Słyszałam już o nim dawno, ale jakoś nie byłam przekonana. Musiałam do tego chyba dorosnąć. I tak, pojawił się w mojej kuchni ten cudowny przyrząd! Nigdy więcej do mięsa nie użyje młotka :)
Mięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;)
A teraz przepis.
Potrzebujemy:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka łyżeczek ajvaru
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso kroimy w plastry grubości 1.5 cm do 2 cm. Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy siekaczem, dokładnie miejsce po miejscu. Każdy plaster smarujemy cienko ajvarem nakładamy plaster sera, pokrojony w słupki ogórek i cebulkę pokrojoną w pióra. Zawijamy w roladę starając się, aby nic nie wychodziło n wierzch ;) i tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Następnie każda roladę obtaczamy w mące i układamy na patelni, na której rozgrzaliśmy olej. Patelnia powinna być wielkości takiej, aby nasze rolady nie migły jak się w niej rozwinąć. W przeciwnym razie rolady trzeba zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczkami.
Smażymy pod przykryciem. W razie konieczności dolać wody. Kiedy już mięsko dojdzie i będzie miękkie, wyjmujemy rolady i dodajemy do powstałego płynu serek mascarpone i 2 łyżeczki ajvaru. Dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wkładamy rolady z powrotem na patelnię.
Podajemy np z kaszą pęczak i dowolną surówką.
Przepis wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuń