środa, lipca 20, 2016

Rolady z karkówki w sosie paprykowym.

Karkówka to baaardzo pyszne mięsko. Głównie przygotowujemy ja na grillu,jednak ciężko ją zrobić tak,aby była soczysta i krucha, a jeśli udałoby się to zrobić w niedługim czasie to powiem Wam, bomba!
Udało się, przy użyciu siekacza do mięs o takiego --> Siekacz zmiękczający do mięsa 51 noży.
Słyszałam już o nim dawno, ale jakoś nie byłam przekonana. Musiałam do tego chyba dorosnąć. I tak, pojawił się w mojej kuchni ten cudowny przyrząd! Nigdy więcej do mięsa nie użyje młotka :)
Mięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;)



A teraz przepis.

Potrzebujemy:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 ogórki kiszone 
  • 1 cebula
  • kilka plastrów żółtego sera 
  • kilka łyżeczek ajvaru 
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki serka mascarpone 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
Mięso kroimy w plastry grubości 1.5 cm do 2 cm. Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy siekaczem, dokładnie miejsce po miejscu. Każdy plaster smarujemy cienko ajvarem nakładamy plaster sera, pokrojony w słupki ogórek i cebulkę pokrojoną w pióra. Zawijamy w roladę starając się, aby nic nie wychodziło n wierzch ;) i tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Następnie każda roladę obtaczamy w mące i układamy na patelni, na której rozgrzaliśmy olej. Patelnia powinna być wielkości takiej, aby nasze rolady nie migły jak się w niej rozwinąć. W przeciwnym razie rolady trzeba zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczkami.
Smażymy pod przykryciem. W razie konieczności dolać wody. Kiedy już mięsko dojdzie i będzie miękkie, wyjmujemy rolady i dodajemy do powstałego płynu serek mascarpone i 2 łyżeczki ajvaru. Dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wkładamy rolady z powrotem na patelnię. 
Podajemy np z kaszą pęczak i dowolną surówką. 

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger