poniedziałek, października 17, 2016

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem smakuje nam nie tylko podczas świąt wielkanocnych, to świetny dodatek do kanapek, obiadu. Moja miłość do ćwikły wynika chyba z niepohamowanej z kolei miłości do buraków. Po prostu je uwielbiam, a dodatek chrzanu, którego normalnie nie jem (jakoś nie jestem w stanie), podkręca ich słodki smak.


Potrzebujemy:

  • 2 kg buraków
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 170 g chrzanu, utartego
  • sól, pieprz do smaku
Buraki gotujemy w mundurkach, bądź pieczemy je w piekarniku. Powinny być na tyle miękkie, aby można było w nie wbić widelec. Najlepiej skórka schodzi z buraków na ciepło, dlatego studzimy je chwilę, aby dało się je swobodnie obierać rękoma. Możecie użyć do tego rękawiczek, bo buraki niestety farbują ;)
Obrane buraki ścieramy na tarce do tarcia ziemniaków na placki i doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem i zamykamy w wyparzonych słoiczkach. Taka domowa ćwikła postoi nam w lodówce około miesiąca, oczywiście jeśli słoik będzie dobrze wyparzony :)

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:


Potrzebujemy:

  • 2 kg buraków
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 170 g chrzanu, utartego
  • sól, pieprz do smaku
Buraki gotujemy w mundurkach, bądź pieczemy je w piekarniku. Powinny być na tyle miękkie, aby można było w nie wbić widelec. Najlepiej skórka schodzi z buraków na ciepło, dlatego studzimy je chwilę, aby dało się je swobodnie obierać rękoma. Możecie użyć do tego rękawiczek, bo buraki niestety farbują ;)
Obrane buraki (po 300 g przekrojonych na cząstki) wrzucamy do naczynia miksującego i miksujemy 30 s/obr. 6. Kopystką ściągnąć buraki ze ścianek naczynia i ponownie zmiksować 10 s/obr. 6. Czynność tę powtarzać do skończenia się buraków. Przekładamy je za każdym razem do większej miski. Doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem i zamykamy w wyparzonych słoiczkach. Taka domowa ćwikła postoi nam w lodówce około miesiąca, oczywiście jeśli słoik będzie dobrze wyparzony :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger