Potrzebujemy:
- 2 kg buraków
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru
- 170 g chrzanu, utartego
- sól, pieprz do smaku
Buraki gotujemy w mundurkach, bądź pieczemy je w piekarniku. Powinny być na tyle miękkie, aby można było w nie wbić widelec. Najlepiej skórka schodzi z buraków na ciepło, dlatego studzimy je chwilę, aby dało się je swobodnie obierać rękoma. Możecie użyć do tego rękawiczek, bo buraki niestety farbują ;)
Obrane buraki ścieramy na tarce do tarcia ziemniaków na placki i doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem i zamykamy w wyparzonych słoiczkach. Taka domowa ćwikła postoi nam w lodówce około miesiąca, oczywiście jeśli słoik będzie dobrze wyparzony :)
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 2 kg buraków
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru
- 170 g chrzanu, utartego
- sól, pieprz do smaku
Buraki gotujemy w mundurkach, bądź pieczemy je w piekarniku. Powinny być na tyle miękkie, aby można było w nie wbić widelec. Najlepiej skórka schodzi z buraków na ciepło, dlatego studzimy je chwilę, aby dało się je swobodnie obierać rękoma. Możecie użyć do tego rękawiczek, bo buraki niestety farbują ;)
Obrane buraki (po 300 g przekrojonych na cząstki) wrzucamy do naczynia miksującego i miksujemy 30 s/obr. 6. Kopystką ściągnąć buraki ze ścianek naczynia i ponownie zmiksować 10 s/obr. 6. Czynność tę powtarzać do skończenia się buraków. Przekładamy je za każdym razem do większej miski. Doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem i zamykamy w wyparzonych słoiczkach. Taka domowa ćwikła postoi nam w lodówce około miesiąca, oczywiście jeśli słoik będzie dobrze wyparzony :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego