Potrzebujemy:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła lub margaryny, uprzednio rozpuszczonej i ostudzonej
- pół łyżeczki soli
Do odrobiny mleka dodajemy pokruszone w dłoniach drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier i mieszamy, dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto. Będzie luźne ale takie ma być, aby bułeczki były puszyste.
Ciasto zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.
Masa serowa:
- 400 g twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 15 g cukru waniliowego
Możemy zrobić masę na dwa sposoby. Uprzednio mieląc trzykrotnie twaróg w maszynce do mielenia mięsa, aby później wymieszać go z pozostałymi składnikami. Drugim sposobem jest potraktowanie całości składników blenderem. Moim zdaniem szybsza i mniej brudna robota ;)
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm do 1 cm.
Rozsmarowujemy masę serową na wierzchu prostokąta i zwijamy w rulon.
Kroimy nożem paski rolady i układamy przecięciem w dół na wyłożonej papierem blaszce.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
Wszystkie składniki mieszamy palcami, przecieramy w dłoniach, aby powstały nam grudki kruszonki.
Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.
Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki soli
Do misy naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier i podgrzewamy 3 min 30 s/37 st. C/obr. 1
Ciasto wykładamy do miski i zakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.
Masa serowa:
- 400 g twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 15 g cukru waniliowego
Nie myjemy naczynia.
Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki i mieszamy 1 min/obr. 3-4
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm do 1 cm.
Rozsmarowujemy masę serową na wierzchu prostokąta i zwijamy w rulon.
Kroimy nożem paski rolady i układamy przecięciem w dół na wyłożonej papierem blaszce.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.
Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.
bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń