wtorek, października 18, 2016

Drożdżowe ślimaczki z serem

Bułeczki drożdżowe to powrót do dzieciństwa. Miły, smaczny i pachnący. Jak świetnie znowu jest poczuć się dzieckiem, wziąć taką drożdżówkę w dłoń, ugryźć i rozpłynąć się w marzeniach. Chrupiąca kruszonka będzie genialnym zwieńczeniem tego rustykalnego deseru.


Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła lub margaryny, uprzednio rozpuszczonej i ostudzonej
  • pół łyżeczki soli
Do odrobiny mleka dodajemy pokruszone w dłoniach drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier i mieszamy, dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto. Będzie luźne ale takie ma być, aby bułeczki były puszyste.

Ciasto zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

Masa serowa:
  • 400 g twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 15 g cukru waniliowego
Możemy zrobić masę na dwa sposoby. Uprzednio mieląc trzykrotnie twaróg w maszynce do mielenia mięsa, aby później wymieszać go z pozostałymi składnikami. Drugim sposobem jest potraktowanie całości składników blenderem. Moim zdaniem szybsza i mniej brudna robota ;)

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm do 1 cm.
Rozsmarowujemy masę serową na wierzchu prostokąta i zwijamy w rulon.
Kroimy nożem paski rolady i układamy przecięciem w dół na wyłożonej papierem blaszce.

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
Wszystkie składniki mieszamy palcami, przecieramy w dłoniach, aby powstały nam grudki kruszonki.

Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.

Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
Do misy naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier i podgrzewamy 3 min 30 s/37 st. C/obr. 1

Dodajemy kolejno jajko, tłuszcz, mąkę i sól na końcu. Mieszamy 3 min//

Ciasto wykładamy do miski i zakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

Masa serowa:
  • 400 g twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 15 g cukru waniliowego
Nie myjemy naczynia.
Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki i mieszamy 1 min/obr. 3-4

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm do 1 cm.
Rozsmarowujemy masę serową na wierzchu prostokąta i zwijamy w rulon.
Kroimy nożem paski rolady i układamy przecięciem w dół na wyłożonej papierem blaszce.

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
Do czystego naczynia miksującego wkładamy składniki kruszonki i mieszamy 30 s/ /

Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.

Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger