To już 3 odsłona past bulionowych. Tym razem taka, która przyda się nam do ugotowania gulaszu lub leczo, wystarczą podstawowe składniki i kilka łyżeczek pasty, a sukces macie jak w banku. Pastę można przechowywać jak poprzednie 3 miesiące w lodówce i nic im się nie powinno stać. Dodajemy około 1 łyżeczkę na pół litra płynu.
Potrzebujemy:
- 250 g selera
- 250 g marchwi
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 100 g korzenia pietruszki
- 200 g cukinii
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g soli himalajskiej średnio lub gruboziarnistej
- 4 gałązki natki pietruszki, tylko listki
- 4 gałązki kopru, tylko listki
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 opakowanie przyprawy do gulaszu i leczo od Galeo
- 30 g białego wina lub wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki, czyli warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera, blendera, cokolwiek.
Dodać wino/wodę, sól i olej i gotować 40 minut, często mieszając, aby nam się nasza mikstura nie przypaliła, najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem oraz przykrywać całość sitkiem do gotowania na parze, bądź czymś innym dziurkowanym, gotująca się kostka po prostu bardzo chlapie.
Następnie miksujemy całość blenderem i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Taka kostka może stać w lodówce aż do 3 miesięcy. Przygotowując danie używamy 1 łyżeczkę na 500 ml płynu, oczywiście smakowo musimy sprawdzić, czy w naszym mniemaniu nie potrzeba odrobiny więcej. ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego