Wiecie, nawet sobie tego nie wyobrażałam, że sos pomidorowy zrobiony z suszonych pomidorów od Amkez, będzie dużo bardziej smaczny, od sosu ze świeżych pomidorów. To musi być jakaś magia. Pomidory za sprawą suszenia zyskują nowy wymiar smaku, który jest nie do opisania. Dodatkowo pulpety jakie zrobiłam, rozpływające się w ustach, no istne cudo! :)
Potrzebujemy:
Sos:
- 2 opakowania suszonych pomidorów od Amkez
- 750 ml wody
- 3 suszone owoce żurawiny
- pół łyżki suszonych warzyw
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Pulpety:
- około 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do garnka do gotowania na parze dodajemy wszystkie składniki na sos, oprócz jogurtu.
Kajzerkę moczymy w wodzie i odsączamy z jej nadmiaru i rozdrabniamy ją na papkę.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na 2 łyżkach oleju, pod koniec dodając posiekany ząbek czosnku.
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy masę na pulpety. Z mięsa formujemy niewielkie kulki mięsne, które układamy na sicie do gotowania na parze.
Kiedy mamy już zakończony etap toczenia pulpetów, sito przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Najlepszy byłby garnek na kilka poziomów, ponieważ pulpety na jednym poziomie mogą nam się nie zmieścić, a uważam, że ważne są tutaj także soki z mięsa, nadają po prostu lepszego smaku. Gotujemy około 45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy pulpety i do pomidorów dodajemy jogurt. Miksujemy blenderem na bardzo gładki sos.
Pulpety przekładamy do innego naczynia i polewamy sosem. Podajemy z ulubionym makaronem.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
Sos:
- 2 opakowania suszonych pomidorów od Amkez
- 750 ml wody
- 3 suszone owoce żurawiny
- pół łyżki suszonych warzyw
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Pulpety:
- około 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do misy naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki na sos, oprócz jogurtu. Zamykamy pokrywę.
Kajzerkę moczymy w wodzie i odsączamy z jej nadmiaru i rozdrabniamy ją na papkę.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na 2 łyżkach oleju, pod koniec dodając posiekany ząbek czosnku.
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy masę na pulpety. Z mięsa formujemy niewielkie kulki mięsne, które układamy na Varomie.
Kiedy mamy już zakończony etap toczenia pulpetów, włączamy urządzenie 45 min/Varoma/obr.1
Po tym czasie zdejmujemy Varomę z urządzenia i do misy przez otwór dodajemy jogurt, nakładamy koszyczek na pokrywę i miksujemy 1 min/obr. 6-7
Pulpety przekładamy do innego naczynia i polewamy sosem. Podajemy z ulubionym makaronem.
Wygląda pysznie, jednak wieprzowinę zastąpiłabym wołowiną. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/