piątek, stycznia 13, 2017

Zapiekanka makaronowa z dynią

Zapiekanka makaronowa, to taka potrawa, która nie może się nie udać. Ale w takiej wersji chyba jej jeszcze nie próbowaliście. Mam jednak nadzieję, że nie pozostawicie przepisu ot tak sobie w sieci i będziecie z niego korzystać, bo warto. Mąż zjadł podwójną porcję, co znaczyć może tylko jedno - była genialna! Okazuje się, że połączenie fasolki, szparagowej i dyni rewelacyjnie do siebie pasuje, a jak dodamy do tego beszamel curry to jest wybornie. Użyłam makaronu świderki z jaj przepiórczych od EKO-MAK Makarony Babuni o wspaniałym smaku i kształcie idealnym do tego typu zapiekanki. Serdecznie polecam!


Potrzebujemy:
Curry beszamel:
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry
Na patelni umieszczamy udka z kurczaka oraz dynię, lekko podlewamy wodą i dusimy.
Dynię wyjmujemy z patelni po 10 minutach, natomiast kurczaka dusimy do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Kurczaka takiego wyjmujemy ściągamy skórę, odrywamy od kości, siekamy.
Dynię kroimy w kostkę, a cebulę w pióra.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem bulionu jaki powstał przy obróbce udek z kurczaka, w moim przypadku były to zaledwie 3 minuty.

Przygotowujemy beszamel.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Przesmażamy. Następnie małymi porcjami dolewamy mleko i mieszamy tak, aby nie było grudek. w międzyczasie dodajemy przyprawy. Kiedy się zagotuje ściągamy z palnika i mieszamy z ugotowanym makaronem, mięsem i warzywami. Doprawiamy.
Całość wykładamy do naczynia w którym będziemy zapiekali naszą zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem.

Pieczemy pod przykryciem 35 minut w 200 stopniach C.



1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger