Potrzebujemy:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- pół łyżeczki suszonej mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu lub chilli
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie Makaronu orkiszowego Całe Ziarno krajanka z oferty makaronów ekologicznych Eko - Mak
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
Do blendera wrzucamy ciecierzycę odsączoną z zalewy, czosnek, cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, pieprz, kmin proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy, ale nie na gładki mus, kawałeczki ciecierzycy muszą być wyczuwalne.
Z masy formujemy małe kotleciki i smażymy je na odrobinie oleju z obydwu stron pod przykryciem.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Po odcedzeniu przelewamy makaron wodą i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek i ziołami, lekko podgrzewamy.
Na talerzu układamy pierzynkę z makaronu orkiszowego z oliwą z oliwek oraz ziołami, na to układamy gorące falafele. Podajemy z cienko poszatkowaną kapustą pekińską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego