wtorek, lutego 14, 2017

Falafele na makaronowej pierzynce

Wegetariańskie danie, sycące, pełne smaków z przepysznym Makaronem orkiszowym Całe Ziarno krajanka z oferty makaronów ekologicznych Eko - Mak idealnie nasyciło całą naszą rodzinę. Między zabawą w układanie puzzli i klocków obiad ten wpisał się idealnie nawet w gusta naszego niespełna 3 latka. :) Nie zapominajmy o innych makaronach niż pszenne, ponieważ zawierają dużo cennych składników, a ja zawsze powtarzam, że z jedzenia składniki odżywcze wchłaniają się o wiele lepiej niż z suplementów, których nadużywamy, niestety.


Potrzebujemy:

Do blendera wrzucamy ciecierzycę odsączoną z zalewy, czosnek, cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, pieprz, kmin proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy, ale nie na gładki mus, kawałeczki ciecierzycy muszą być wyczuwalne. 

Z masy formujemy małe kotleciki i smażymy je na odrobinie oleju z obydwu stron pod przykryciem.

Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Po odcedzeniu przelewamy makaron wodą i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek i ziołami, lekko podgrzewamy.

Na talerzu układamy pierzynkę z makaronu orkiszowego z oliwą z oliwek oraz ziołami, na to układamy gorące falafele. Podajemy z cienko poszatkowaną kapustą pekińską.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger