Szarlotka to ciasto, które zwykle jada się z jabłkami. Ja postanowiłam nieco odbiec od rutyny i dodałam słoiczek Pigwy z miodem od Za Siedmioma Smakami, który dodał zarazem słodyczy i kwasowości. W ten sposób uzyskałam ciasto z niespodzianką, bo kto by się tego spodziewał? ;)
Potrzebujemy:
Ciasto (blaszka 24x24):
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 20 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- 2 szklanki tartych prażonych jabłek, bez cukru
- 1 słoiczek Pigwy z miodem od Za Siedmioma Smakami
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
Składniki na ciasto szybko ze sobą zagniatamy, dzielimy na dwie identyczne części i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka mieszamy z zawartością słoiczka i proszkiem budyniowym.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą część ciasta i rozsmarowujemy na nim nadzienie.
Całość przykrywamy drugą częścią ciasta.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego