wtorek, lutego 07, 2017

Szarlotka z pigwą na półkruchym cieście

Szarlotka to ciasto, które zwykle jada się z jabłkami. Ja postanowiłam nieco odbiec od rutyny i dodałam słoiczek Pigwy z miodem od Za Siedmioma Smakami, który dodał zarazem słodyczy i kwasowości. W ten sposób uzyskałam ciasto z niespodzianką, bo kto by się tego spodziewał? ;) 


Potrzebujemy:
Ciasto (blaszka 24x24):
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
Nadzienie:
Składniki na ciasto szybko ze sobą zagniatamy, dzielimy na dwie identyczne części i wkładamy do  lodówki na minimum 30 minut.

Jabłka mieszamy z zawartością słoiczka i proszkiem budyniowym.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą część ciasta i rozsmarowujemy na nim nadzienie.

Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. 

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger