Jakiś czas temu na Facebooku pokazywałam Wam listę produktów z jakich mam przygotować danie. Produkty te pochodzą od producenta produktów pochodzenia naturalnego Radix - bis.
Przygotowałam francuskie bagietki z sezamem, przepis na nie znajdziecie TUTAJ
a teraz podam Wam przepis na domowe pyszne pesto! W dalszej części, na przepyszną pierś z kaczki :)
Potrzebujemy:
- 70 g tartego parmezanu
- 20 g orzechów pini
- 20 g łuskanego słonecznika
- 8 suszonych pomidorów, przepis na przygotowanie pomidorów znajdziecie TUTAJ)
- 80 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki różowej drobnoziarnistej soli himalajskiej
Kilka dni wcześniej przygotujcie sobie pomidory, tak jak w przepisie, który podałam w spisie potrzebnych produktów.
Słonecznik i orzechy pinii podprażamy na suchej patelni.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Oh! Jakie to dobre. Jeżeli wydaje się Wam, że pesto wyszło za dużo schowajcie nadmiar do słoiczka i zalejcie wierzch oliwą, w ten sposób pesto postoi kilka dni w lodówce i ciągle będzie dobre.
Teraz nastał czas na kaczkę.
Potrzebujemy:
- 2 podwójne piersi z kaczki
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego BIO
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki różowej drobnoziarnistej soli himalajskiej
- 1 szklanka wody
Olej kokosowy mieszamy z przyprawami i taką pastą nacieramy skórę kaczki.
Umieszczamy je w wolnowarze i będzie się nam ona gotowała tak na drugim stopniu ciepła przez 6 h. Ja dla pewności dolałam 1 szklankę wody.
Po tym czasie mięso studzimy, oddzielamy od kości, będzie to niezwykle łatwa sprawa, ponieważ kości odchodzą niemalże same.
W dłoniach rozgniatamy mięso na włókna i mieszamy z powstałym sosem.
Bagietkę kroimy na kromeczki i grillujemy na patelni.
Zarumienione kromeczki bagietki smarujemy obficie pesto i układamy na nim mięso z kaczki.
Przepyszności! :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego