Zdrowe "ciasto" inspirowane popularnymi batonikami. Z pewnością je pokochacie. Za niewielkie pieniądze można mieć aż całą foremkę "ciasta", a jeść możecie do woli, bez wyrzutów sumienia, a nawet wręcz przeciwnie. Możecie zamiast obiadu, czy kolacji zjeść sobie kawałek jaglanego bounty i mieć z tego nie małą przyjemność.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, u mnie prażona od Sonko
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 8 łyżek erytrolu lub innego słodziwa
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu ryżowego lub miodu
Kaszę dokładnie płuczę na sicie, dodaję do niej wiórki kokosowe, erytrol, zalewam mlekiem i wodą i gotuję 20 minut od momentu zagotowania się.
Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z syropem ryżowym i olejem kokosowym rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Kaszę lekko studzę i blenderuję na gładko.
Dno foremki o wymiarach około 20x20 cm smaruję cienką warstwą rozpuszczonej czekolady. Następnie wylewam połowę masy kokosowej, a na nią połowę z pozostałej czekolady.
Teraz wylewamy resztę masy kokosowej i ją wygładzamy. Na górę wylewamy resztę czekolady i ją rozsmarowujemy na całości, najlepiej silikonowym pędzelkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego