sobota, sierpnia 12, 2017

Schabowe roladki z fasolką szparagową

Uwielbiam ziołowe akcenty i przede wszystkim maślany smak. To danie idealnie wpasowuje się w letnie klimaty, dzięki zawinięciu w plaster schabu jednego z głównych przedstawicieli lata- fasolce szparagowej.


Potrzebujemy:

  • 6 plastrów schabu
  • musztarda
  • 6 długich plastrów ogórków konserwowych
  • około 24 sztuki zielonej fasolki szparagowej
  • mąka ryżowa
  • 3 łyżki masła klarowanego ziołowego Palce Lizać
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 gałązka szałwi
  • sól, pieprz
Schab lekko rozbijamy. Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem, a także każdy z nich smarujemy cienką warstwą musztardy. Na musztardzie układamy po plastrze ogórka konserwowego, ja użyłam tak zwanych "ogórków kanapkowych". Fasolki myjemy i obcinamy im końce. Kładziemy po 4 sztuki na plastrze schabu i zawijamy w roladki, na koniec przekłuwając je wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły.

Roladki obtaczamy w mące ryżowej.

Na patelni rozgrzewamy nasze masło ziołowe. Masło klarowane nadaje się idealnie do smażenia. Oprócz tego nada ono przepysznego maślanego i ziołowego smaku naszym roladkom. Roladki obsmażamy na gorącym maśle, następnie dolewamy bulion i dusimy wszystko do miękkości z gałązką szałwi.

Warto wykorzystać smaki jakie zostały na patelni, więc wyjmujemy nasze roladki, a sos przelewamy do naczynia w którym go zblendujemy na gładki sos. Gdyby wydawał się Wam zbyt rzadki możecie go zredukować.

Roladki podajemy z mixem kasz i mizerią.



1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger