Uwielbiam ziołowe akcenty i przede wszystkim maślany smak. To danie idealnie wpasowuje się w letnie klimaty, dzięki zawinięciu w plaster schabu jednego z głównych przedstawicieli lata- fasolce szparagowej.
Potrzebujemy:
- 6 plastrów schabu
- musztarda
- 6 długich plastrów ogórków konserwowych
- około 24 sztuki zielonej fasolki szparagowej
- mąka ryżowa
- 3 łyżki masła klarowanego ziołowego Palce Lizać
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1 gałązka szałwi
- sól, pieprz
Schab lekko rozbijamy. Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem, a także każdy z nich smarujemy cienką warstwą musztardy. Na musztardzie układamy po plastrze ogórka konserwowego, ja użyłam tak zwanych "ogórków kanapkowych". Fasolki myjemy i obcinamy im końce. Kładziemy po 4 sztuki na plastrze schabu i zawijamy w roladki, na koniec przekłuwając je wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły.
Roladki obtaczamy w mące ryżowej.
Na patelni rozgrzewamy nasze masło ziołowe. Masło klarowane nadaje się idealnie do smażenia. Oprócz tego nada ono przepysznego maślanego i ziołowego smaku naszym roladkom. Roladki obsmażamy na gorącym maśle, następnie dolewamy bulion i dusimy wszystko do miękkości z gałązką szałwi.
Warto wykorzystać smaki jakie zostały na patelni, więc wyjmujemy nasze roladki, a sos przelewamy do naczynia w którym go zblendujemy na gładki sos. Gdyby wydawał się Wam zbyt rzadki możecie go zredukować.
Roladki podajemy z mixem kasz i mizerią.
Danie jak z restauracji :)
OdpowiedzUsuń