Makaron i sos pomidorowy do połączenie idealne, bardzo do siebie pasujące, lubiące swoje towarzystwo. Poza tym jest to naprawdę szybki obiad, do tego pożywny i sycący. Dodatek karmelizowanej cebulki i gorczycy pozytywnie Was zaskoczy.
Potrzebujemy:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek, u mnie La-Selva
- 800 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej
- sos pomidorowy dla dzieci La Salsa dei Piccoli 340 g Bio La-Selva
- 2 szczypty rozmarynu w oliwie z oliwek La-Selva
- sól, pieprz
- 1 szklanka utartej mozzarelli
- 500 g makaronu fusilli pełnoziarnistego La-Selva
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na której podsmażamy curry i ziarna gorczycy, następnie wsypujemy na patelnię pokrojoną cebulę. Chwilę dusimy, po czym dodajemy rozgnieciony czosnek i również chwilę podsmażamy. Kolejnym krokiem jest dodanie do cebuli i czosnku miodu, a także soli. Wszytko razem karmelizujemy.
Do skarmelizowanych warzyw dodajemy mielone mięso i całość dusimy około 35 minut z rozmarynem. Pod koniec dodajemy sos pomidorowy i całość doprowadzamy do wrzenia.
Do gorącego sosu dodajemy mozzarellę i mieszamy dopóki ser się nie roztopi i nie połączy z sosem pomidorowym.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta i podajemy wymieszany z przepysznym sosem.
Teraz sezon na pomidory to trzeba korzystać ;D
OdpowiedzUsuń