sobota, września 23, 2017

Dyniowy sernik z cytrusową polewą

Podczas, gdy lato właśnie się skończyło i w aurę w pełni wkroczyła pani jesień, pora na dynię i cytrusy. Sernik jest obłędnie kremowy z pyszną słodko kwaśną polewą. Zarówno warstwa serowa, jak i polewa mają głęboki żółty kolor przypominający bardzo mocno promienie letniego słońca. Tak właśnie czuję się jedząc ten przepyszny sernik w stylu nowojorskim.

Sernik na talerzu deserowym DUO
Sernik na talerzu deserowym DUO

Potrzebujemy:
Sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
  • 3/4 szklanki pure z dyni (użyłam dyni hokkaido)
  • skórka z 1 cytryny 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 5 jaj

Polewa cytrusowa:
  • 2 limonki
  • 2 cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 30 g masła
Cytrynę przelewamy wrzątkiem, następnie szorujemy szczoteczką i z tak przygotowanego owocu ścieramy skórkę za pomocą zestera.

Skórka otarta za pomocą zestera marki Tescoma (sprawdź tutaj)
Skórka otarta za pomocą zestera marki Tescoma (sprawdź tutaj)

Ser miksujemy razem z mlekiem skondensowanym, gładkim pure z dyni, drobno posiekaną skórką z cytryny i proszkiem budyniowym. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać zbytnio masy serowej. Na koniec dodajemy po 1 jajku, po każdym mieszając masę około 10 sekund.

Tak przygotowany sernik przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. 

Upieczony sernik w tortownicy. Do kupienia w sklepie Garneczki
Upieczony sernik w tortownicy. Do kupienia w sklepie Garneczki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i do tak nagrzanego piekarnika wkładamy nasz sernik na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i zostawiamy go tam na 90 minut.

Upieczony sernik pozostawiamy do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.

Tego samego dnia przygotowujemy również polewę.

Cytryny i limonki przygotowujemy w taki sam sposób jak przy okazji przygotowywania warstwy serowej naszego ciasta. 
Otartą skórkę drobno siekamy i łączymy z cukrem pudrem.
Z owoców wyciskamy również sok.

Sok z cytrusów łączymy z cukrem i skórkami cytrusowymi. Mieszamy do połączenia się składników. Do naszej mikstury dodajemy również jaja i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając do zgęstnienia. Do ugotowanej masy dodajemy masło i gotujemy jeszcze 1 minutę.

Polewa cytrusowa w ceramicznej misce.
Polewa cytrusowa w ceramicznej misce.

Polewę przekładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchniej warstwy polewy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie do lodówki.

Przenoszenie sernika podkładką ze stali nierdzewnej
Przenoszenie sernika podkładką ze stali nierdzewnej - do kupienia tutaj

Następnego dnia sernik przekładamy na paterę. Bardzo przydatnym urządzeniem, a zarazem bardzo prostym i nie zajmującym wiele miejsca jest podkładka ze stali nierdzewnej, którą wsuwamy pod ciasto, podnosimy je i z łatwością przekładamy na paterę.

Gotowy sernik na paterze ceramicznej DUO z kloszem
Gotowy sernik na paterze ceramicznej DUO z kloszem - zobacz tutaj

Sernik przełożony na paterę dekorujemy polewą. Udekorowałam nią wierzch jak i boki sernika, nie wygładzałam ich, wręcz starałam się żeby były widoczne na niej "fale".

Ponadczasowy zestaw ceramiczny do serwowania ciasta
Ponadczasowy zestaw ceramiczny do serwowania ciasta

Przygotowanie sernika rozchmurzyło niebo w ostatni dzień lata.
Przygotowanie sernika rozchmurzyło niebo w ostatni dzień lata.

Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Doskonale komponował mi się z moją ulubioną paterą DUO z pięknym kwiatowym motywem. Detal ten jest bardzo bliski mojemu sercu. Ostatnio nawet pokusiłam się o krzesła z podobnymi obiciami, ale o tym opowiem Wam w niedalekiej przyszłości. Śledźcie bloga, będzie cudnie! :)

Talerzyki i patera DUO
Talerzyki i patera DUO

W sklepie Garneczki.pl trwa obecnie wyprzedaż sezonowa (rabaty nawet do -50%), więc to świetna okazja, by zaopatrzyć się w akcesoria do kuchni! – zobacz tutaj.

3 komentarze:

  1. mmm wspaniały. kocham serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis, sernik wygląda przepysznie!
    Ja planuję zacząć dyniowe wypieki w weekend :)

    https://buszujwkuchni.com/

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger