wtorek, września 12, 2017

Schab w sosie dyniowym

Jestem zwolenniczką przygotowywania schabu na różne sposoby, bo zwykle jest to panierowany kotlet, który nie ma się nijak do zdrowia. 
W mojej wersji przemycamy sporo warzyw, w dodatku potrawa ta smakuje wyśmienicie ze zdrową niepaloną kaszą gryczaną.


Potrzebujemy:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 150 g dyni
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kasza gryczana niepalona BIO Pięć Przemian
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. 
Pora przecinamy wzdłuż, myjemy dokładnie i kroimy w cienkie półplasterki, następnie wsypujemy go do patelni i smażymy. W międzyczasie rozgniatamy ząbki czosnku i również dodajemy na patelnię.

Schab kroimy na cienkie 1 centymetrowe plastry i układamy na porze. Smażymy około 3 minuty z każdej strony często przesuwając łopatką po patelni, aby nie przypalił się nam por z czosnkiem.

Dokładamy na patelnię przyprawy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez 45 minut.

Obraną dynię ścieramy na tarce, na dużych oczkach i dodajemy na patelnię. Gotujemy jeszcze 30 minut.

Mąkę rozprowadzamy w minimalnej ilości wody i dodajemy do gotującego się sosu. Dokładnie rozprowadzamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość powinna się zagęścić.

Kaszę gotujemy w proporcji 1 cz. kaszy : 2 cz. wody, wcześniej przepłukując ją na sicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger