niedziela, września 10, 2017

Kotlety z patisona, jak mielone



Patison przepisy:


Patison - co z niego przyrządzić?


Doskonała imitacja mięsnych mielonych. Z zewnątrz nie różnią się praktycznie niczym. Wewnątrz odkryjecie przepyszne kremowe i mięciutkie wnętrze, które skrywa w sobie kaszę i warzywa, tak pokrótce. Jeżeli jest dla was ważne, co jecie na co dzień, warto pokusić się o zredukowanie ilości mięsa zużywanego w przeciągu tygodnia. Gotować bezmięsne potrawy można też smacznie i sycąco. Twoja kuchnia może być lekka, smaczna i bogata w witaminy i minerały!

Kotlety z patisona - składniki:


  • 2 średniej wielkości patisony
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki płatków gryczanych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • sól, pieprz
  • płatki gryczane do panierowania
  • 2 jajka do panierowania
  • olej do smażenia

Mielone z patisona - przygotowanie:


Patisony obieramy ze skórki, ponieważ o tej porze potrafi się już zrobić nieco twarda, wydrążamy również gniazda nasienne i tak przygotowane ścieramy na tarce na małych oczkach. Utarty miąższ zasypujemy 1 łyżeczką soli, mieszamy i czekamy aż puści sok.

Marchew również ścieramy na tarce na malutkich oczkach.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem, następnie gotujemy razem z marchewką z 1 szklanką wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn odstawiamy ją do przestygnięcia.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego, pod koniec dodajemy do cebuli również drobno posiekany czosnek.

Patisona dokładnie odciskamy z soku. Łączymy go z ugotowaną kaszą z marchewką, podsmażoną cebulą z czosnkiem, zmielonymi 3 łyżkami płatków gryczanych, 1 jajkiem, nasionami chia i słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia się składników.

W 1 talerzu przygotowujemy sobie 2 jaja do panierowania kotletów, w drugim mielone płatki gryczane.

Formujemy spore kotlety, które najpierw panierujemy w płatkach, później w jajku i ponownie w płatkach.
Z masy wyszło mi 12 dużych kotletów.

Smażymy na oleju rzepakowym z obydwu stron.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kotlety, można w nich przemycać dużo dobroci :) Z patisonami miałam do czynienia tylko raz, jadłam je w zalewie octowej, średnio mi smakowały. Podejrzewam, że w Twojej propozycji są dużo smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger