wtorek, listopada 28, 2017

Wytrawne placki z kaszy jaglanej z kabanosem

Wytrawne placki z dodatkiem kabanosa to świetna propozycja na udane śniadanie. Mam także gratkę dla osób, które nie lubią kaszy jaglanej, czy soczewicy - w tych plackach zupełnie ich nie czuć. Możecie śmiało brać się do pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku.


Potrzebujemy:

  • 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową
  • sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz przyprawy. Składniki dokładnie razem mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię i wykładamy po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron. Placki można smażyć bez lub z tłuszczem.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger