Wytrawne placki z dodatkiem kabanosa to świetna propozycja na udane śniadanie. Mam także gratkę dla osób, które nie lubią kaszy jaglanej, czy soczewicy - w tych plackach zupełnie ich nie czuć. Możecie śmiało brać się do pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku.
Potrzebujemy:
- 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz przyprawy. Składniki dokładnie razem mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i wykładamy po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron. Placki można smażyć bez lub z tłuszczem.
Super
OdpowiedzUsuń