Kasza jaglana
W połączeniu z pieczarkami i szpinakiem stanowi bardzo smaczne danie obiadowe, a kiedy wystygnie jest świetna na sałatkę, na przykład do zabrania do pracy.
Kasza jaglana z warzywami stanowi bardzo pożywny o zdrowy posiłek, zachęcam do wypróbowania mojego połączenia smaków.
Składniki potrzebne do przygotowania kaszy:
- 100 g kaszy jaglanej Sonko
- 400 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną otwieramy z woreczka i miarką sprawdzamy jej objętość. Wsypujemy ją do garnka i podprażamy. Kasza będzie gotowa, kiedy poczujecie orzechowy zapach.
Kaszę tę zalewamy dwukrotną objętością wody. Solimy i przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Jest to jeden z dwóch poprawnych sposobów przygotowania kaszy jaglanej, która będzie smaczna, a nie gorzka.
Dodatki do kaszy jaglanej
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę, pokrojone pieczarki i 3 rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażamy z odrobiną soli. Na koniec dodajemy szpinak i kiedy tylko woda z patelni odparuje, wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki smażone i szpinak łączymy z ugotowaną na sypko kaszą.
o tak, jaglanka jest rewelacyjnie uniwersalna :) chociaż osobiście wolę ją na słono :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bardzo ciekawie i na pewno będę chciała go sprawdzić. Myślę, że na kolację, to będzie dobry pomysł. Dziękuję za pomysł i czekam na kolejne wpisy. Powodzenia w dalszej pracy!
OdpowiedzUsuń