Wspaniały, pełen smaku kurczak w sosie z suszonych pomidorów to idealna propozycja na obiad. Moi testerzy wyrazili największe zadowolenie i zjedli ze smakiem calutkie talerze. Podsuszane pomidory dojrzewające w słońcu Toskanii są fantastyczne, a ich przygotowanie sprawia, że są przyjemnie miękkie i pełne smaku. Kapary są w tym zestawieniu genialne.
Potrzebujemy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 udka z kurczaka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki podsuszanych pomidorów z kaparami w oliwie z oliwek LaSelva
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka naturalnej, gruboziarnistej soli morskiej LaSelva
- pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebulka się zeszkli.
Na patelnię dodajemy również kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. Pamiętajmy, żeby nie przypalić cebulki i czosnku, ponieważ będzie wtedy wyczuwalna niesmaczna gorycz.
Mięso zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i zioła. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut.
Następnie pomidorki i kapary siekamy nożem i wrzucamy na patelnię. Całość dusimy jeszcze około 15 minut.
Mięso wyjmujemy z sosu, blendujemy go na gładko. Ponownie łączymy mięso ze zblendowanym sosem.
Taki sos z suszonych pomidorów idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka. Będzie także świetny do kaszy gryczanej, czy pęczaku, a także makaronu.
Wygląda bardzo dobrze <3 zapisuję w kolekcji do wypróbowania, na obiad na pewno będzie w sam raz ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com