Taki mały, niepozorny przemytnik kaszy jaglanej. Na kopytka z kaszy jaglanej skuszą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Wiecie jak niesamowitym uczuciem jest patrzenie na niejadka, który zjada coś, co przygotowałaś/eś i w dodatku to coś zawiera kaszę jaglaną, która jest bardzo, bardzo zdrowa? Tak właśnie było przy tych kopytkach z kaszy jaglanej. Milenka wsuwała jedno kopytko za drugim kopytkiem. Wzrusz! :) Naprawdę wspaniałe uczucie!p
Kopytka z kaszy jaglanej są bez jajka, za to z dodatkiem sera białego lub jak kto woli z dodatkiem twarogu.
Kopytka z kaszy jaglanej są bez jajka, za to z dodatkiem sera białego lub jak kto woli z dodatkiem twarogu.
Potrzebujemy:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, ja użyłam kaszy jaglanej Sonko
- 200 g twarogu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- woda i sól do gotowania kopytek
Kaszę jaglaną mielimy w blenderze, dodajemy do kaszy pokruszony twaróg i obydwie mąki.
Ciasto na kopytka z kaszy jaglanej najłatwiej będzie zagnieść ręcznie, ponieważ jest dość twarde.
Kiedy nasze ciasto na kopytka wydaje się już być jednolite, odrywamy kawałek i rolujemy na blacie. Z podanych składników wyszło takie ciasto, które nie wymagało ode mnie dodatkowego podsypywania wałeczków, nic nie kleiło się do rąk, ani blatu.
Wałeczek o średnicy około 3 cm kroimy na małe kopytka pod skosem.
Wrzucamy nasze kopytka z kaszy na dobrze osolony wrzątek (ciasta nie soliliśmy) i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na wierzch około 2-3 minuty.
Kopytka z kaszy jaglanej z twarogiem podajemy z cebulką podsmażoną na maśle. Bardzo dobrze smakują również kopytka, które zarumienimy na patelni, oczywiście na maśle. Smacznego! :)
Wspaniale wyglądają, uwielbiam kopytka :*
OdpowiedzUsuń