czwartek, marca 01, 2018

Kopytka z kaszy jaglanej

Taki mały, niepozorny przemytnik kaszy jaglanej. Na kopytka z kaszy jaglanej skuszą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Wiecie jak niesamowitym uczuciem jest patrzenie na niejadka, który zjada coś, co przygotowałaś/eś i w dodatku to coś zawiera kaszę jaglaną, która jest bardzo, bardzo zdrowa? Tak właśnie było przy tych kopytkach z kaszy jaglanej. Milenka wsuwała jedno kopytko za drugim kopytkiem. Wzrusz! :) Naprawdę wspaniałe uczucie!p

Kopytka z kaszy jaglanej są bez jajka, za to z dodatkiem sera białego lub jak kto woli z dodatkiem twarogu. 

kopytka z jaglanki

Potrzebujemy:
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, ja użyłam kaszy jaglanej Sonko
  • 200 g twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • woda i sól do gotowania kopytek
Kaszę jaglaną mielimy w blenderze, dodajemy do kaszy pokruszony twaróg i obydwie mąki. 

Ciasto na kopytka z kaszy jaglanej najłatwiej będzie zagnieść ręcznie, ponieważ jest dość twarde. 

Kiedy nasze ciasto na kopytka wydaje się już być jednolite, odrywamy kawałek i rolujemy na blacie. Z podanych składników wyszło takie ciasto, które nie wymagało ode mnie dodatkowego podsypywania wałeczków, nic nie kleiło się do rąk, ani blatu.

Wałeczek o średnicy około 3 cm kroimy na małe kopytka pod skosem.

Wrzucamy nasze kopytka z kaszy na dobrze osolony wrzątek (ciasta nie soliliśmy) i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na wierzch około 2-3 minuty. 

Kopytka z kaszy jaglanej z twarogiem podajemy z cebulką podsmażoną na maśle. Bardzo dobrze smakują również kopytka, które zarumienimy na patelni, oczywiście na maśle. Smacznego! :)

kopytka z serem

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger