Tagliatelle z ragu bolońskim to fantastyczne danie, po raz kolejny zrecenzowane przez domowników na 6 z plusem. Cieszy mnie to ogromnie, nie powiem! :) A rekomendacja córki - niejadka jest zaszczytem, kiedy jest pozytywna. Przepełniona tym dzisiejszym zachwytem nad obiadem, piszę dla Was przepis.
Najlepszą bazą do tagliatelle jest ragu ze słoiczka, pozwala mi ono także zaoszczędzić mnóstwo czasu, co przy małych dzieciach jest ogromną zaletą. Szybkie obiady przy dzieciach, dla dzieci to nasza codzienność - nie ma się co łudzić, my mamy, mamy mało czasu na kręcenie się po kuchni.
Tagliatelle to długi szeroki makaron, który świetnie oblepia się mięsnym sosem. Szybki mięsno -pomidorowy sos do makaronu pojawia się u nas bardzo często.
Najlepszą bazą do tagliatelle jest ragu ze słoiczka, pozwala mi ono także zaoszczędzić mnóstwo czasu, co przy małych dzieciach jest ogromną zaletą. Szybkie obiady przy dzieciach, dla dzieci to nasza codzienność - nie ma się co łudzić, my mamy, mamy mało czasu na kręcenie się po kuchni.
Tagliatelle to długi szeroki makaron, który świetnie oblepia się mięsnym sosem. Szybki mięsno -pomidorowy sos do makaronu pojawia się u nas bardzo często.
Potrzebujemy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/3 czerwonej papryki
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva
- 250 g makaronu tagliatelle LaSelva
- sól, pieprz
Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem z oliwą i przesmażamy na niej warzywa: cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę, starty czosnek i marchewkę.
Do podsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały sok wyparuje, a mięso się lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak.
Do suchej podstawy sosu do makaronu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek producenta. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu zostawiamy, resztę odcedzamy.
Do gorącego makaronu tagliatelle dodajemy sos mięsno pomidorowy i odstawioną wodę z gotowania makaronu. Tagliatelle z ragu bolońskim podgrzewamy do zgęstnienia, wystarczy 1 minutka. Podajemy z utartym twardym serem.
O pyszności, ale mi narobiłaś ogromną ochotę na spaghetti !
OdpowiedzUsuń