piątek, kwietnia 27, 2018

Kurczak po hiszpańsku z pikantną kiełbasą

Kurczak po hiszpańsku z pikantną kiełbasą w oryginale robiony jest z kiełbasą chorizo, ale mamy tutaj u siebie niebywale znakomity jego zamiennik, a może nawet brata lub siostrę. Otóż, marka Duda wprowadziła niedawno na rynek serię "kiełbaski śniadaniowe", wśród których możecie znaleźć pikantne kiełbaski. Te pikantne kiełbaski znakomicie nadają się na śniadanie, grilla, czy właśnie do przygotowania takiej potrawy! :) 

kurczak w czerwonym sosie

Potrzebujemy:
  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g pikantnych kiełbasek Duda
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
pikantny kurczak

Ćwiartki kurczaka dzielimy sobie na dwie części i nacieramy je solą, pieprzem i połową papryki. Kawałki kurczaka odstawiamy do lodówki na około godzinę do zmarynowania.

Cebulę kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, solimy ją i szklimy. W międzyczasie czosnek kroimy na cienkie plasterki i również dodajemy na patelnię.
Kiedy nasza cebula już się zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki kiełbaski oraz koncentrat i drugą połowę słodkiej papryki. Całość razem przesmażamy około 1 minutę, po czym układamy na cebuli nasze kawałki kurczaka. Ćwiartki z kurczaka obsmażamy z obydwu stron, razem z cebulą. 

Dolewamy odrobinę wody i dusimy około 1 godzinę. 

Finalnie mamy mięsko w przepysznym sosie, który możemy podać na wiele sposobów, u nas z ziemniakami. Cudo! :)

ćwiartki z kurczaka przepisy

1 komentarz:

  1. Mniam,aż się zrobiłam głodna :D

    https://luxwell99.blogspot.com/2018/04/cudenka-czyli-co-przyszo-mi-ze-sklepu.html

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger