Deser w słoiczku to doskonała forma podania, jeżeli chodzi o wyjścia w teren, pikniki, grille itp. Choć ja bardzo lubię się także zajadać deserami w słoiczkach po prostu w domu, bo słoiczki mają w sobie wiele uroku. Uroku wiele mają także butelki Pravdy i oczywiście ich zawartość. Nie umiem przejść obok nich obojętnie. Kamień na butelce jest zawsze innego koloru, w zależności od smaku bardzo prestiżowej wódki, jaką jest Pravda. Wytwarzana jest z najlepszych składników, z największą dbałością o produkt finalny. Wódka Pravda Citron wytwarzana jest ze specjalnej odmiany malutkich cytryn. Ma subtelny, lekko cytrynowy smak i zapach. Postanowiłam zestawić ją z mlecznym deserem z konfiturą cytrynową, która jest doskonałą podkładką do wieczornego świętowania z Pravdą! :) Piknikowy deser z tapioki często zabieramy na przejażdżki rowerowe.
Potrzebujemy:
- 400 ml mleka
- 1/3 szklanki drobnej tapioki
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Ponadto:
- konfitura cytrynowa
- kiwi
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy do niego kulki tapioki, miód i sól. Deser z tapioki gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż tapioka stanie się całkowicie przezroczysta. Uważajcie, bo mleko lubi wykipieć. Najważniejsze jest mieszanie na początku, aby tapioka nie zbiła nam się w grudy.
Ugotowany pudding z tapioki, lekko przestudzony, przelewamy do słoiczków. Deser z tapioki musi całkowicie wystygnąć. Deser z kuleczkami tapioki w temperaturze pokojowej przekładamy jeszcze do lodówki, aby schłodził się jeszcze bardziej. Przed wyjściem dodajemy do deseru konfiturę i ulubione owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego