poniedziałek, kwietnia 30, 2018

Soczysta pierś z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym na grilla

Już od jakiegoś czasu pogoda pozwala nam na szaleństwa na powietrzu. Grillowanie to chyba już nasz sport narodowy. Cały czas tworzone są nowe pomysły na to jak przygotować kolejne smakołyki. Są to już nie tylko kiełbaski, kaszanka i karkówka, ale przede wszystkim różnorodne dania, które przygotowywane są w folii aluminiowej. Czy to zdrowe, czy nie, nie będę ani potwierdzać, ani zaprzeczać, bo zwyczajnie nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. :)

Dziś proponuję niezwykłe danie, bo soczystą pierś z kurczaka, która dla wielu brzmi nieco kurtuazyjnie. Pierś z kurczaka zazwyczaj wychodzi sucha i nieapetyczna, ale ja wiem co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta i aromatyczna! Pierś z kurczaka z papryką, mozzarellą i cudownym sosem powstanie, jeżeli zawiniecie całość w folię aluminiową. Danie nie będzie zarumienione, ani chrupiące, choć przygotowywane na grillu. Jeżeli chcecie bardziej chrupiące rzeczy, przygotujcie taką pierś z kurczaka w formie szaszłyków w dokładnie takim samym sosie. Wystarczy ponabijać mięso na długie patyczki i posmarować sosem przed i w trakcie pieczenia.

soczysta pierś z kurczaka

Potrzebujemy:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu, ja użyłam Miodu lawendowego Huzar
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • sól, pieprz
pierś z kurczaka z papryką


Pierś z kurczaka nacinamy do 2/3 wysokości co 1 cm.

Mozzarellę kroimy w plasterki, a paprykę w słupki.

Ponacinaną pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, przekładamy obydwa kawałki na folię aluminiową, tak dużą, aby zrobić paczuszkę, w której będzie dusiło się mięso. 

Pierś z kurczaka nadziewamy mozzarellą i papryką w miejscach nacięć.

Nadzianą pierś smarujemy sosem, który przygotowujemy z podanych wyżej składników.

Folię zawijamy jak papierową torebkę i wkładamy na grilla na około 30 minut. 

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger