Naleśniki to takie wdzięczne danie. Można podać je na słodko, a także na słono, pasują zarówno na śniadanie, jak i na obiad, czy kolację. Naleśnikożercy są bardzo szczęśliwymi ludźmi - wierzę w to! :) Dziś proponuję przepyszne zapiekane naleśniki z kurczakiem.
Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na naleśniki, które nie pękają, można je też wykorzystać jako najlepsze naleśniki do krokietów. Naleśniki z mojego przepisu są genialne do takich zadań.
Jeżeli do super naleśników dodamy farsz z kurczaka do naleśników polejemy je beszamelem i zapieczemy - otrzymamy doskonały obiad z piekarnika.
Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na naleśniki, które nie pękają, można je też wykorzystać jako najlepsze naleśniki do krokietów. Naleśniki z mojego przepisu są genialne do takich zadań.
Jeżeli do super naleśników dodamy farsz z kurczaka do naleśników polejemy je beszamelem i zapieczemy - otrzymamy doskonały obiad z piekarnika.
Potrzebujemy:
Naleśniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jaja
- 250 g mąki pszennej
- 20 g roztopionego masła klarowanego Kuchnie Świata
Nadzienie:
- pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/3 papryczki chilli
- 1 opakowanie makaronu shirataki lub ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła klarowanego Kuchnie Świata
- kilka listków bazylii
- sól
Beszamel:
- 4 łyżki masła klarowanego Kuchnie Świata
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
Ponadto:
- 100 g sera żółtego
Z podanych składników na ciasto na naleśniki robimy płynne ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki bez użycia dodatkowego tłuszczu.
Na drugiej patelni przygotowujemy farsz do naleśników. Rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie na patelnię ścieramy również ząbek czosnku.
Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, koncentrat pomidorowy i kukurydzę z posiekanym chilli. Makaron siekamy drobno nożem, aby nam się później nie ciągnął.
Wszystko razem chwilę przesmażamy z porwanymi w dłoniach liśćmi bazylii.
Usmażone naleśniki smarujemy cienko farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
W garnuszku przygotowujemy beszamel do polania zawiniętych naleśników. W garnuszku rozpuszczamy masło, dosypujemy do niego mąkę i energicznie mieszamy.
Do masła i mąki dolewamy mleko i gotujemy ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki posypujemy serem i zalewamy gorącym beszamelem.
Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C.
Beszamel - coś, czego nigdy nie potrafiłam dobrze zrobić! Nie mogłam znaleźć dobrego przepisu. Może z tym od Ciebie mi się uda, a dzisiaj właśnie robiłam naleśniki :D
OdpowiedzUsuńhttp://luxwell99.blogspot.com/