środa, września 19, 2018

Czekoladowy torcik na bazie buraków

Pyszny, niesamowicie elegancki czekoladowy torcik na bazie buraków, którego wykonanie jest bardzo proste, wręcz dziecinnie proste. Wilgotne czekoladowe ciasto, konfitura z figi, czekoladowe ganache (czekoladowy ganasz) sprawiają, że omawiany czekoladowy tort mimo swojej prostoty wykonania staje się bardzo reprezentatywnym ciastem, którego nie powstydzisz się ani ze względu na niebanalny wygląd, ani za doskonały smak. 

Jeżeli macie ochotę przygotować dla swoich gości wykwintne i pięknie wyglądające ciasto czekoladowe - jak z cukierni, ale Wasz umiejętności nie są szczytem umiejętności cukierniczych - polecam przygotować czekoladowy torcik na bazie buraków!

Buraki w cieście nie są wyczuwalne ani trochę, może poza tym, że dzięki nim ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. 

Przepyszne czekoladowe ganache, które jest chyba najłatwiejszą masą na świecie! Śmietanę na bitą śmietanę z łatwością możecie przebić, ale kremówki na ganache nie da się zepsuć :) Wystarczy użyć dobrej jakości czekolady i to właściwie tyle! :) Ja użyłam czekolad od Mercatare, która jest dystrybutorem i importerem produktów ekologicznych i naturalnych, w tym hiszpańskich czekolad Torras, słodzonych stewią. 

czekoladowy torcik

Potrzebujemy:
  • 275 g mąki pszennej
  • 200 g upieczonych buraków bez skórki (mogą być również ugotowane w mundurkach)
  • 1 jabłko
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnego kakao
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Ganache:
Ponadto:
  • 150 g konfitury z figi
  • 1 figa do przybrania
wilgotne ciasto czekoladowe

W misce mieszamy suche składniki, czyli: mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i sól.

W drugim naczyniu blenderujemy obrane buraki i jabłko z olejem. Do dokładnie zblenderowanej masy dodajemy po 1 jajku, ciągle miksując. Do uzyskanej masy dodajemy wymieszane produkty suche i dokładnie je ze sobą łączymy.

Ciasto czekoladowe przekładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 1 h i 15 minut w temperaturze 175 stopni C.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Po wystudzeniu dzielimy ciasto na 4 części. 

Przygotowanie ganache:
W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Mieszamy, aby przyspieszyć proces, ponieważ śmietanka nie może się zagotować. Następnie tak przygotowaną masę po prostu ściągamy z palnika i studzimy przez około 10 minut.

jak zrobić ganache

Wystudzone ciasto możemy zacząć przekładać wystudzonym ganache. Na pierwszą nakładamy 3 duże łyżki masy (takie z górką), przykrywamy 2 częścią i na niej rozsmarowujemy konfiturę z fig. Przykrywamy 3 warstwą ciasta i smarujemy ponownie ganache (3 łyżkami jak za pierwszym razem).
Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta, a wierzch dekorujemy resztą kremu ganache i pokrojoną w plasterki figą. Łatwy tort czekoladowy jest już gotowy!

ciasto z burakami

łatwy tort czekoladowy

2 komentarze:

  1. Całkiem niedawno piekłam ciasto z buraczków czerwonych a przepis z gazetki ,zamiesciłam na blogu i potwierdzam że ciasta z buraczkami są smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ahhhh, this looks so yummy I'm hungry now :D Thank you a lot for sharing♥♥♥
    Would you like to follow each other? Let me know. xoxo♥

    BLOG
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger