poniedziałek, grudnia 03, 2018

Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową

Ciasto jogurtowe z nutą piernikową to bardzo smaczne, szybkie i proste ciasto, którym możecie poczęstować swoich gości. Okazji do świętowania w niedalekim czasie będzie co nie miara. 

Masa grysikowa według mojego przepisu jest banalnie prosta i szybka. Nie lubię czekać aż ugotowany grysik ostygnie do temperatury pokojowej, jestem typem niespokojnym i to jakoś mi nie leży. 

Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową to świetne ciasto na święta i nie tylko.

ciasto jogurtowe przepis

Potrzebujemy:
Ciasto jogurtowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika

Masa grysikowa:
  • 500 ml mleka
  • 5 czubatych łyżek kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła
Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Ponadto:
Ciasto piernikowe z kremem

Powidła śliwkowe to kluczowy element tego ciasta. Warto zrobić je samemu lub kupić ze sprawdzonego źródła. Ja takie źródło znalazłam i jestem zakochana po uszy, bo produkty z Krośnic są tego warte. Powidła śliwkowe z cynamonem przywołują na myśl święta. Ich zapach i smak jest doskonały, kwaśny z nutą cynamonu, po prostu bajka!

Ciasto z kremem grysikowym zaczynamy przygotowywać od upieczenia ciasta.

W 1 misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Następnie, łączymy je bardzo szybko i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka powinna mieć nie więcej jak 24 x 24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 45 minut.

Ciasto z kremem z kaszy manny

Ekspresowy krem grysikowy przygotowujemy w następujący sposób:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Ustawiamy na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Krem po podgrzaniu zacznie gęstnieć. Gotujemy jeszcze minutę od momentu aż zacznie bulgotać. Do tak przygotowanej kaszy dodajemy masło i rozpuszczamy je w gorącej masie cały czas mieszając.

Upieczone ciasto jogurtowe z nutą piernikową kroimy na 2 części. Środek obydwu smarujemy powidłami śliwkowymi. Dolną warstwę ponownie przenosimy do blaszki, w której piekliśmy ciasto, na nią wylewamy lekko przestudzoną masę grysikową, a na niej układamy górę ciasta powidłami do dołu! :)

Gorzką czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki i polewamy taką polewą nasze ciasto. Po czym wkładamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przez noc ciasto nam się dobrze połączy smakowo i będzie się łatwiej kroić, bo nabierze nieco wilgoci.

Życzę smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger