Sernik z wiaderka
Nie jest to sernik wiedeński, ani sernik z rosą, ani tym bardziej sernik królewski, ale jest w kulinarnym świecie jeszcze jeden sernik, który jest w stanie podbić podniebienia wielu ludzi, a jest nim pyszny sernik gotowany. Jeżeli chodzi o serniki, to ja bardzo lubię je w każdej postaci, no może jednej nie cierpię, a jest nim na pewno sernik z rodzynkami. Takiego sernika to u mnie nie znajdziecie, to koszmarek.
Najlepszy sernik:
Znacie smak gotowanego sernika? Ten deser powstał na podstawie przepisu na Sernik gotowany na herbatnikach. Czy jest to sernik puszysty i wilgotny? Puszysty nie do końca, ale to pyszna kremowa, lekko klejąca się masa w dwóch smakach: waniliowym i czekoladowym (sernik czekoladowy), maliny, czekolada i beziki, które są nowością marki Brześć. Zamiast malin można dodać karmel i wtedy otrzymamy sernik z karmelem, pycha!
Można powiedzieć, że jest to takie ciasto deser, bo w rzeczywistości bardzo przypomina właśnie ciasto, ale zrobione jest w niezwykle prosty sposób, bo w pucharkach, dzięki czemu porcje są już podzielone, a i nie musimy się martwić zbytnio o estetykę deseru, ponieważ deser w pucharku zazwyczaj wygląda niesamowicie dobrze i zachęcająco. Mini deserki to także świetna opcja na desery dla dzieci, które lepiej poradzą sobie jedząc właśnie z takiego naczynia.
Prosty sernik
Sernik gotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego, a czas oczekiwania na zjedzenie go (odpoczynek w lodówce) jest krótszy niż czas oczekiwania na sernik na zimno. To główne zalety, choć dodałabym jeszcze, że można do niego dodać przeróżne dodatki, dowolnie ozdabiać, bawić się nim!
Desery w pucharkach / fit desery / deser na szybko:
Szybki deser
Sernik gotowany przepis - składniki (5 pucharków):
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jaja
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 garści malin
Sernik gotowany przepis - dodatkowo:
- gorzka czekolada
- beziki, u mnie Brześć
Deser serowy z bezikami - przygotowanie:
Nasz szybki sernik rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku. Nie zdejmując ze źródła ciepła dodajemy do niego cukier, ser, ekstrakt waniliowy oraz całe jaja i dokładnie mieszamy. Kiedy wszystko ze sobą dokładnie połączymy wsypujemy proszek budyniowy i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek.
Masę na sernik gotowany podgrzewamy do momentu, aż zacznie bulgotać i wyraźnie zgęstnieje. Pamiętajmy, aby podczas podgrzewania mieszać masę, by się nie przypaliła.
Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną mieszamy dokładnie z posiekaną czekoladą.
Do pucharków nakładamy po 3 łyżki jasnego kremu, na to kilka malin, następnie krem serowo - czekoladowy. Lekko ostudzone desery w pucharkach wkładamy do lodówki do schłodzenia. Zimne desery dekorujemy tartą czekoladą i bezikami.
Porcja w sam raz na raz. Wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuń