Co zrobić z mięsa, które pozostanie po grillowaniu?
Wczoraj był grill, a dziś został jeszcze jeden kawałek przepysznej karkówki, o którym zamarzył mój mąż zaraz po przebudzeniu. Wcale mu się nie dziwię, bo karkówka w ziołach była niesamowicie pyszna. Karkówka z grilla to rewelacja. Zawsze krucha, zawsze soczysta i przepyszna.
Został tylko jeden kawałek, którym facet niestety się nie naje, więc nie pozostało mi nic innego, jak zrobić przegląd lodówki i stworzyć pyszne wrapy. Wrapy to tortilla, tym razem to tortilla kukurydziana, która jest przepyszna i żółta, od pszennej różni się nie tylko kolorem, ale też smakiem, spróbujcie!
Inne pomysły na wykorzystanie tortilli:
- Tortilla z kurczakiem
- Sałatka w tortilli
- Tortille z bobem
- Quesadilla z szynką i pieczarkami
- Tortilla z łososiem
Tortilla przepis
- 2 tortille kukurydziane
- 1 plaster karkówki z grilla
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- szczypiorek
- 4 plastry sera żółtego
- ulubiony sos, u mnie: żurawina, majonez, ketchup, musztarda
Tortille smarujemy sosem, nakładamy na każdą z nich po połowie pokrojonego w paski mięsa z karkówki. Jajko kroimy wzdłuż na 4 części i układamy po równo na każdej tortilli. Na mięsie układamy połówki pomidorków, następnie szczypiorek i ser. Tortille zawijane są dość ściśle i układane zawinięciem do dołu.
Ja do przyrządzania tortilli z grilla używam grilla firmy Dezal. Bardzo go lubię, bo świetnie się z nim współpracuje, ma dużą moc i czas przyrządzania potraw jest dzięki temu bardzo krótki.
Tortille potrzebują około 2-3 minuty i są gotowe. Pysznie zarumienione i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego