Ciasteczkowy potwór
Ciasteczka dla dzieci to coś, co sprawdza się zawsze. Możesz postawić je na stole, a małe rączki z łatwością po nie sięgną, kiedy najdzie je na nie ochota. Dzieci uwielbiają ciasteczka i z pewnością ich nie odmówią. Wykrawanie ciasteczek to świetna zabawa, której zwłaszcza teraz nie można odmówić dzieciom, bo właśnie w tym okresie, choć tak jak dziś za oknem piękne słońce, przed świętami, pierniczki to must have!
Ale ja mam dla Was dziś coś niewiarygodnie szybkiego i pysznego. Ciasteczka składające się z zaledwie 3 składników, do których przygotowania nie musisz rezerwować połowy dnia, a efekt jest naprawdę oszałamiający.
Zapraszam również po inne przepisy na ciastka:
Zapraszam również po inne przepisy na ciastka:
- Jeżyki bez pieczenia
- Orzechowe ciasteczka
- Chrupiące ciasteczka
- Kruche ciasteczka do wzorków
- Maślane ciasteczka
Składniki na ciastka
Właściwie jedziemy praktycznie totalnie na gotowych produktach, a potrzebujemy:
- 125 g groszku ptysiowego, u mnie groszek ptysiowy marki Brześć
- 100 g czekolady (może być 50 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej czekolady)
- 100 g śmietanki 36%
Przygotowanie ciastek
Pyszne czekoladowe ganache, które będzie otulało chrupiący groszek ptysiowy wykonujemy w bardzo łatwy sposób. W rondelku podgrzewamy śmietankę, pamiętając o tym, że nie może zawrzeć. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Możecie użyć również czekolady z orzechami, czy bakaliami, które dodatkowo urozmaicą smak i fakturę ciasteczek.
Ganache lekko przestudzamy, następnie dokładnie mieszamy z groszkiem ptysiowym. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i równomiernie ją "rozsmarowujemy". Tak przygotowany produkt wkładamy do lodówki, żeby ganache stężało. Zimny blat łamiemy na kawałeczki i tym samym mamy przygotowane przepyszne ciastka! Można ułożyć je na paterze i w ten sposób prezentują się wyśmienicie, a smakują.. sprawdźcie sami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego