Poczuj letnie smaki zimą!
Lato rządzi się swoimi prawami, a szybki obiad to zbawienie, głównie ze względu na upały, choć czas zdecydowanie warto wtedy wykorzystać na przebywanie na zewnątrz. Zimą stajemy się z kolei bardziej leniwi, spędzamy więcej czasu na leniuchowaniu, na mało angażujących zadaniach, więc i gotowanie musi być szybkie. Wychodzi na to, że długie gotowanie jest dla pasjonatów. :) Ja uwielbiam zamrażać dary lata, a nim jest zdecydowanie bób. Bób gotuję, obieram i zamrażam porcje w woreczkach, później mam jak znalazł. To jedno z pierwszych warzyw jakimi możemy się cieszyć w naszych ogrodach. To moje ulubione warzywo strączkowe, a zaraz po nim jest fasolka szparagowa.
Przepisy z wykorzystaniem bobu i fasolki szparagowej!
Korzystając z okazji podrzucam Wam kilka przepisów z wykorzystaniem bobu i fasolki szparagowej, jakie znajdują się u mnie na blogu:
- Sałatka ryżowa z bobem
- Tortilla z bobem
- Pasta z bobu na kanapki
- Pesto z bobu
- Fasolka szparagowa na obiad
- Sałatka z fasolką szparagową
- Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Spaghetti z bobem - składniki:
- 8 plastrów wędzonego surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 250 ml śmietanki 36%, może być również 30%
- 60 g twardego sera, u mnie oscypek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1 opakowanie makaronu spaghetti, u mnie makaron spaghetti Makarony Babuni
Spaghetti z bobem - przygotowanie:
Sos ten jest bardzo szybki w przygotowaniu o ile mamy wcześniej przygotowany bób. Latem zatem na świeżo gotujemy i obieramy, a zimą korzystamy z mrożonki.
Na patelnię wrzucamy pokrojone drobno plastry boczku i je zarumieniamy. Zrumieniony bekon zdejmujemy, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek, uważając żeby się nie spalił, bo wtedy będzie gorzki. Do czosnku dorzucamy obrany bób, wcześniej zarumieniony boczek i całość zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy źródło ciepła, dodajemy starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki w zależności od Waszych upodobań. Może być jej bardzo dużo, a nie musi być wcale - wedle gustu.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego