wtorek, grudnia 10, 2019

Spaghetti z bobem



Poczuj letnie smaki zimą!



Lato rządzi się swoimi prawami, a szybki obiad to zbawienie, głównie ze względu na upały, choć czas zdecydowanie warto wtedy wykorzystać na przebywanie na zewnątrz. Zimą stajemy się z kolei bardziej leniwi, spędzamy więcej czasu na leniuchowaniu, na mało angażujących zadaniach, więc i gotowanie musi być szybkie. Wychodzi na to, że długie gotowanie jest dla pasjonatów. :) Ja uwielbiam zamrażać dary lata, a nim jest zdecydowanie bób. Bób gotuję, obieram i zamrażam porcje w woreczkach, później mam jak znalazł. To jedno z pierwszych warzyw jakimi możemy się cieszyć w naszych ogrodach. To moje ulubione warzywo strączkowe, a zaraz po nim jest fasolka szparagowa. 

Szybkie spaghetti


Przepisy z wykorzystaniem bobu i fasolki szparagowej!


Korzystając z okazji podrzucam Wam kilka przepisów z wykorzystaniem bobu i fasolki szparagowej, jakie znajdują się u mnie na blogu:




makaron z bobemszybki sos do makaronu

Spaghetti z bobem - składniki:

  • 8 plastrów wędzonego surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 250 ml śmietanki 36%, może być również 30%
  • 60 g twardego sera, u mnie oscypek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti, u mnie makaron spaghetti Makarony Babuni


sos carbonara


Spaghetti z bobem - przygotowanie:


Sos ten jest bardzo szybki w przygotowaniu o ile mamy wcześniej przygotowany bób. Latem zatem na świeżo gotujemy i obieramy, a zimą korzystamy z mrożonki.

Na patelnię wrzucamy pokrojone drobno plastry boczku i je zarumieniamy. Zrumieniony bekon zdejmujemy, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek, uważając żeby się nie spalił, bo wtedy będzie gorzki. Do czosnku dorzucamy obrany bób, wcześniej zarumieniony boczek i całość zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy źródło ciepła, dodajemy starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki w zależności od Waszych upodobań. Może być jej bardzo dużo, a nie musi być wcale - wedle gustu.

Podajemy z ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger