czwartek, grudnia 12, 2019

Gołąbki wegetariańskie z papryką i sos pomidorowy do gołąbków

Tradycja, czy nowoczesność?




Gołąbki w moim regionie wykonuje się najczęściej z mięsem mielonym i cebulą. Tradycyjne gołąbki uwielbiam, zwłaszcza, kiedy ich wnętrze jest kleiste, a nie suche. Żeby tak było najlepszym sposobem jest dodanie tłustego mięsa. Nie jest to może zbytnio danie fit, ale warto, bo smakują wtedy rewelacyjnie. Można do nich wykorzystać również tłuszczyk, który składuje się w zamrażarce, kiedy wyszedł Wam zbyt tłusty rosół, albo sos. Generalnie gołąbki to takie danie, do którego możecie dodać naprawdę to co macie w zanadrzu.


Gołąbki wege



Ale dziś miało być o gołąbkach wegetariańskich, a te robimy jak wiadomo bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego. Gołąbki wegetariańskie jakie robię w domu to gołąbki z pieczarkami, albo takie jak dziś gołąbki z czerwoną papryką. Im więcej dodacie warzyw, tym farsz będzie bardziej wilgotny, więc dodanie o 1-2 więcej cebul jest jak najbardziej wskazane, choć niekoniecznie musicie to robić.

Gołąbki z papryką

Sprawdź inne propozycje z ryżem!



Jeżeli chodzi o wykorzystanie ryżu w kuchni, to mam dla Was kilka ciekawych i smacznych przepisów:



wege gołąbki

Gołąbki wegetariańskie z papryką - składniki:



  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sparzone liście kapusty
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż papryka zacznie mięknąć. Do cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Wszystko jeszcze dusimy 5 minut, po czym zdejmujemy ze źródła ciepła.

Ryż gotujemy w proporcji 1 część ryżu do 2 części płynu, czyli do garnka wsypujemy szklankę ryżu i zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Ryż gotujemy do momentu aż wchłonie cały płyn. 

Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak wygląda parzenie kapusty na gołąbki?

Z główki kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku (takim, żeby mieściła się nasza główka kapusty) zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy całą naszą główkę kapusty i po chwili, kiedy liście zaczynają lekko odchodzić, zdejmujemy je dużym widelcem, pamiętając żeby ich nie uszkodzić, bo posłużą nam do gołąbków. Z liści odcinamy nerw, który jest twardy, ja robię to nożykiem, ścinając "górkę" nerwu, nie wycinam go całkowicie.

Liście mogą być różnej wielkości, dlatego ilość farszu należy dostosować do wielkości liścia :) farsz zlepiamy w kulkę i kładziemy na środku, następnie zakładamy na farsz część z nerwem, teraz boki liścia i do końca zwijamy tworząc zgrabny gołąbek. Coś na wzór krokietów.

Garnek do gotowania gołąbków wykładamy liśćmi (dno i boki), na liściach układamy gołąbki jeden obok drugiego, ściśle. Tak przygotowany garnek z gołąbkami zalewamy osoloną wodą. Gołąbki gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się mięciutka. Ugotowane gołąbki wyjmujemy, a z powstałego wywaru robimy sos. Ja swoje gołąbki gotuję w szybkowarze, są gotowe w mig.


sos do gołąbkówgołąbki na wigilie



Sos pomidorowy do gołąbków - składniki:





sos pomidorowy z wywaru

Wywar z gołąbków zagotowujemy i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. W zależności od tego ile pozostało nam wywaru należy wyważyć ilość koncentratu pomidorowego. Pamiętać należy, że dodać można zawsze, gorzej odjąć ;) Przygotowany sos pomidorowy zabielamy śmietanką i doprawiamy w razie konieczności. Taki sos pomidorowy będzie gęsty bez dodawania do niego mąki.

gołąbki w szybkowarze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger