Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki ksylitolu, bądź 5 łyżek zwykłego cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Kaszę jaglaną przelewam na sicie wrzątkiem, następnie przepłukuję obficie zimną wodą, aż przestaną z niej wypływać saponiny. Pozbawiam jej tym samym goryczki.
Do garnka wsypuję przepłukaną kaszą, dwie szklanki wody i dwie szklanki mleka. Moja szklanka jest o pojemności 250 ml.
Gotuję na wolnym ogniu dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Następnie wyłączam źródło ciepła i dolewam ostatnia szklankę mleka, wsypuje ksylitol/cukier i wiórki kokosowe. Mieszam i na niewielkim ogniu zagotowuję całość. Gorącą kaszę blenduję do uzyskania mniej więcej gładkiego kremu. Krem ten przekładam do pucharków i odstawiam do ostudzenia. Przed podaniem nakładamy dowolnie wybrany przez nas dodatek, Ja użyłam przetworu z żurawiny błotnej.
Smacznego!
smakowicie:)
OdpowiedzUsuń