Dziś prezentuję kolejny pomysł na wędlinę z szynkowara.
Na tapecie karkówka i filet z indyka.
Wędlina wychodzi soczysta, o delikatnym smaku i pięknym aromacie majeranku.
Wędlina wychodzi soczysta, o delikatnym smaku i pięknym aromacie majeranku.
Na szynkowar 3 kg potrzebujemy:
- 1100 g karkówki wieprzowej
- 700 g filetu z indyka
- 10 g peklosoli
- 15 g soli kuchennej
- łyżeczkę gorczycy
- 2 kopiaste łyżeczki majeranku
- filiżankę wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Mięso kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm. Doprawiamy solami, gorczycą, majerankiem. Dobrze wyrabiamy, aby mięso zaczęło się "kleić". Dosypujemy żelatynę i zalewamy filiżanką wody. Wyrabiamy dopóki mięso nie wchłonie całej wody. Kiedy woda jest już cała wchłonięta mięso pakujemy do szynkowaru wyłożonego specjalnym woreczkiem i dobrze ubijamy, aby nie było wolnych przestrzeni. Odstawiamy do lodówki na 24h.
Następnego dnia nastawiamy szynkowar w wysokim garnku wypełnionym wodą. Całość parzymy około 3,5h, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 85 stopni C. Szynkowar pozostawiamy jeszcze we wrzątku na około godzinę. Wykładamy do ostygnięcia. Później wkładamy do lodówki na 10 h, po tym czasie przelewamy szynkowar wrzątkiem i wyjmujemy wędlinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego