piątek, lutego 27, 2015

Bułki z pieczarkami

bulki z pieczarkami

Ciasto drożdżowe


Ciasto drożdżowe z którego robimy kieszonki z pieczarkami doskonale posłużyć może do zrobienia pizzy. Ciasto drożdżowe na pizzę to doskonały spod do włoskiej pizzy na cienkim cieście.

Ciasto drożdzowe to czysta przyjemność gotowania. Uwielbiam proces wyrastania ciasta drożdżowego. Konsystencja ciasta drożdżowego jest tak pasjonująca, że mogłabym je rozdzierać i rozdzierać patrząc na nici glutenu. 


Co zrobić z pieczarek?




Danie z pieczarkami


Przepis na ciasto drożdżowe:


Bułki z pieczarkami - składniki na ciasto drożdżowe:


  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 g ciepłej wody
  • 700 g mąki (do pizzy najlepsza będzie 00)
  • 1 łyżeczka soli, zamiast niej można dodać zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, świeże bądź suszone
  • 15 g oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek

Bułki z pieczarkami - ciasto drożdżowe przepis:


Proste ciasto drożdżowe wykonujemy w następujący sposób: drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie.
Wyrabiamy ciasto, początkowo będzie wydawało się za suche, jednak po chwili wyrabiania, kiedy gluten zacznie pracować ciasto zrobi się aksamitne i elastyczne.
wyrabiamy je nawet około 10 minut. Wszystko zależy od zaangażowania zagniatającego ;)
Miskę z ciastem przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zając to może godzinę, w zależności od tego w jak cieplarnianych warunkach będzie przechowywane ;)

Farsz pieczarkowy - składniki:


  • 1 kg pieczarek (mogą być pieczarki portobello)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • chilli w proszku
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • sól

Farsz pieczarkowy - wykonanie:



Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula nam się już poddusi, wrzucamy czosnek. Czosnek drobno pokroić albo przycisnąć przez praskę. 
Do cebuli i czosnku dorzucamy tarte pieczarki i odparowujemy wodę z pieczarek. Po czym doprawiamy pieczarki według gustu.

Obiad z pieczarkami - przygotowanie do wypieku


Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blat oprószony mąką i wałkujemy jak na ciasto na pierogi. Grubość ciasta na pierogi to około 3 mm.

Z ciasta drożdżowego wycinamy nożem prostokąty około 5x12cm. Na jedną część ciasta nakładamy łyżeczkę farszu pieczarkowego i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy ciasto wokół farszu i końce traktujemy widelcem dociskając do blatu. 

Bułeczki z pieczarkami układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Wierzch bułek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami, u mnie czarny sezam.

Bułeczki drożdżowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 20 -25 minut.

Upieczone bułki drożdżowe przekładamy na kratkę do studzenia.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger