Pasta paprykowa to doskonały zamiennik masła, idealnie pasuje do kanapek, które dzięki niej stają się niezwykle aromatyczne.
Pasta swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy, jest gęsta i wprost idealna.
Pasuje również jako sos do pizzy oraz jako dip do pieczonych warzyw.
Można zrobić ją w wersji pikantnej, zamieniając część papryki słodkiej na ostrą lub tak jak ja, w delikatnej wersji ;)
Pastę każdorazowo zalewamy dobrym olejem. Ja zalewam pastę tylko i wyłącznie olejem tłoczonym na zimno.
Tym razem wybrałam do tego olej słonecznikowy, który idealnie współgra ze smakiem papryki, musicie mi uwierzyć ;) Przepyszny olej słonecznikowy kupicie u przemiłego Pana Przemysława w Green spoon. Odsyłam Was również do sklepu --> Green spoon abyście mogli doczytać o niezwykłych właściwościach oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno i przekonać się, że na prawdę warto go mieć i używać. :)
Potrzebujemy:
- 450 g słodkiej papryki, bez gniazd nasiennych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno, u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno od Green spoon
Wszystkie składniki, oprócz oleju tłoczonego na zimno blendujemy/miksujemy i przelewamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy bez przykrycia około 35-45 minut, do momentu zgęstnienia. W razie potrzeby można pastę ponownie zblendować, aby była gładka.
Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, nie zakręcamy dopóki nie ostygnie. Po ostygnięciu zalewamy olejem tłoczonym na zimno. Czynność tę powtarzamy w miarę wyjadania pasty ze słoiczka ;) Pasta musi być przechowywana pod warstwą oleju.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 450 g słodkiej papryki, bez gniazd nasiennych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno, u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno od Green spoon
Wszystkie składniki, oprócz oleju tłoczonego na zimno wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 20 s/obr. 6. Gotujemy bez miarki Tm, w zamian wkładamy na pokrywkę koszyczek 45 min/100 st. C/obr. 2. W razie potrzeby można pastę ponownie zblendować, aby była gładka 15 s/obr. 6.
Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, nie zakręcamy dopóki nie ostygnie. Po ostygnięciu zalewamy olejem tłoczonym na zimno. Czynność tę powtarzamy w miarę wyjadania pasty ze słoiczka ;) Pasta musi być przechowywana pod warstwą oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego