środa, września 20, 2017

Kruche budyniowo jagodowe ciasto

Przy produkcji tego ciasta dzielnie uczestniczył mój 3 letni Synek :) Trochę ugniatał ciasto, ugotował prawie sam budyń. Uwierzcie mi, codziennie pomaga mi przy gotowaniu, inaczej bym sobie pewnie nie poradziła. Złoty chłopak z Niego! :)
Ciasto jest bardzo kruche, rozpływające się w ustach. Zapieczony budyń z dżemem jagodowym stanowią tak pyszne i kremowe wnętrze, że nie można mu się oprzeć. Zarumienione migdały to taka kropka nad "i". Musicie tego spróbować! :)


Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 250 g zimnego masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

Ponadto:
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Tworzymy dołek i wbijamy do niego jajko oraz dodajemy pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 30 minut.
Następnie 1/2 ciasta kroimy na plastry rozkładamy na dnie blaszki (26x26 cm). Dociskamy, tak aby powstało jednolity spód. Wkładamy blaszkę do lodówki na czas przygotowywania budyniu.
Budyń gotujemy standardowo z 2 szklankami mleka i 2 łyżkami cukru.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i smarujemy je dżemem jagodowym, na dżem wylewamy gorący budyń.

Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki, spłaszczamy i równomiernie rozkładamy na budyniu.

Całość posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger