sobota, września 02, 2017

Ryż z kurczakiem i warzywami

Kuchnie świata skrywają wiele smaków. Otóż, do niedawna wydawało mi się, że ryż z warzywami to taka brejka smażona na jednej patelni. Natomiast zgłębienie wiedzy na temat tego dania dało mi zupełnie inny obraz. Okazało się, że warzywa mogą być cudownie chrupiące, a dzięki szybkiemu przesmażaniu ogromnie zyskują na smaku. Mimo, że wszystko zostało przygotowane osobno - całość doskonale się komponuje. Ba! Z każdym kęsem odkrywamy coś zupełnie nowego.



Warzywa:


Cebulę kroimy w pióra, następnie smażymy w rozgrzanym woku na 1 łyżce oleju kokosowego w międzyczasie należy ją lekko posolić i dodać około 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego. Pamiętajmy o częstym mieszaniu. Kiedy cebula się podsmaży i zacznie mięknąć, wykładamy ją do miseczki.


Marchew kroimy na długie plastry, następnie w cienkie słupki. Ja swoje słupki dodatkowo przekroiłam na pół, żeby nie były zbyt długie.
Marchew smażymy na woku z 1 łyżką oleju kokosowego. Pamiętajmy o częstym mieszaniu. Smażymy krótko i szybko, aby marchew zachowała nieco chrupkości. Następnie wykładamy ją do miseczki.


Paprykę również kroimy w cienkie słupki, w miarę możliwości. To samo robimy z rzodkwią i tykwą. Warzywa te przesmażamy razem w woku z 1 łyżką oleju kokosowego. Wystarczy około 3 minuty na dużym ogniu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu. Warzywa te również wykładamy do miseczki.


Mięso:

Mięso kroimy w cienkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym, mące ryżowej, oleju kokosowym, a także dodajemy łyżkę zimnej wody i płatki chilli. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Po tym czasie rozgrzewamy WOK i wlewamy na niego około 2 łyżki oleju kokosowego, czekamy aż lekko zacznie się dymić i smażymy nasze mięso na 3 partie. To znaczy, ważne jest aby na woku nie znalazło się na raz zbyt wiele produktów. Mięso przesmażamy razem z sosem, który przygotowaliśmy w moździerzu. Gotowe mięso przekładamy do miseczki.

Sos:


Część sosu wcześniej przygotowujemy w moździerzu granitowym. To bardzo przydatne urządzenie w kuchni. Nadaje się idealnie do rozcierania, bo tylko tak uzyskamy maximum smaku z produktów takich jak zioła, czy czosnek. Rozcieramy więc w moździerzu czosnek z imbirem i listkami mięty, następnie dodajemy resztę składników, dzięki czemu łatwiej będzie nam wydobyć z moździerza cały smak.


Ryż:

Ryż gotujemy do miękkości w proporcji 1 część ryżu na 2 części wody. Wodę należy posolić.

Gorący ryż wykładamy na talerz w środku tworząc miejsce na mięso i warzywa. Na środek wykładamy nieco mięsa, a wokół niego warzywa, jakie wcześniej usmażyliśmy. 

Danie komponuje się wspaniale. Jest bardzo świeże i pożywne.


2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger