Ziemniaczane krokiety z grzybami mogą być świetnym dodatkiem na stole wigilijnym. Te pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane to idealna propozycja do wigilijnej ryby, czy kapusty z grochem (tę uwielbiam! To takie proste danie, a niesamowicie pyszne).
Ziemniaczane krokiety z serem są także zniewalająco pyszne przez rozpuszczony ser, który nadaje im świetną teksturę i smak.
Ziemniaczane paluszki z grzybami |
Potrzebujemy:
- 20 g suszonych podgrzybków
- 6 średnich ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 jajko + 1 jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej roślinny
Krokiety usmażone na patelni Ambition |
Grzyby zalewamy wrzątkiem. Czekamy 30 minut, aż namokną, następnie je odcedzamy i bardzo drobno siekamy.
Ziemniaki ścieramy na ta tarce, na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażoną cebulkę dodajemy do grzybów i startych ziemniaków.
Na malutkich oczkach ścieramy żółty ser i dodajemy do pozostałych składników.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy 1 całe jajko i dokładnie mieszamy.
Teraz rolujemy długi wałek z uzyskanej masy i kroimy go na mniejsze części. Każdą z nich maczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej.
Smażymy na rumiano z każdej ze stron.
Podajemy na gorąco.
wypróbuję z chęcią ten przepis:)
OdpowiedzUsuń