środa, grudnia 05, 2018

Ziemniaczane krokiety z grzybami

Ziemniaczane krokiety z grzybami mogą być świetnym dodatkiem na stole wigilijnym. Te pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane to idealna propozycja do wigilijnej ryby, czy kapusty z grochem (tę uwielbiam! To takie proste danie, a niesamowicie pyszne). 

Ziemniaczane krokiety z serem są także zniewalająco pyszne przez rozpuszczony ser, który nadaje im świetną teksturę i smak. 

Ziemniaczane krokiety z grzybami
Ziemniaczane paluszki z grzybami

Potrzebujemy:
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 6 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 jajko + 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej roślinny


smażenie krokietów na patelni
Krokiety usmażone na patelni Ambition
Grzyby zalewamy wrzątkiem. Czekamy 30 minut, aż namokną, następnie je odcedzamy i bardzo drobno siekamy. 

Ziemniaki ścieramy na ta tarce, na grubych oczkach.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażoną cebulkę dodajemy do grzybów i startych ziemniaków.

Na malutkich oczkach ścieramy żółty ser i dodajemy do pozostałych składników. 

Całość doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy 1 całe jajko i dokładnie mieszamy.

Teraz rolujemy długi wałek z uzyskanej masy i kroimy go na mniejsze części. Każdą z nich maczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. 

Smażymy na rumiano z każdej ze stron.

Podajemy na gorąco.


krokiety na stół wigilijny




Przepis na udane święta

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger