czwartek, grudnia 06, 2018

Zupa grzybowa z soczewicą

Zupa grzybowa to w wielu domach nieodłączny element wigilijnego stołu. Jedni zajadają się podczas wieczerzy barszczem z uszkami, inni zupą grzybową. Ja zatęskniłam za zupą grzybową i postanowiłam przygotować taką wersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś!

Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy z cebulką. 

zupa z soczewicą i kiełbasą śląską

Jak u Was podaje się zupę grzybową? My jadamy i z makaronem i z ziemniakami. Mam w spiżarni kilka paczek makaronu, które w składzie mają suszone borowiki i postanowiłam właśnie z makaronem z borowikami podać moją dzisiejszą rozgrzewającą zupę. 

Rozgrzewająca, sycąca i gorąca zupa jest najlepsza w mroźne dni, w szczególności wtedy, kiedy macie coś do załatwienia i wracacie przemarznięci na kość! Kilka łyżek zupy jest w stanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha!

rozgrzewająca zupa z kiełbasą

Potrzebujemy:
  • 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut)
  • 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • makaron tagliatelle 
Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę również.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niego pokrojoną kiełbasę i cebulę. Wszystko razem smażymy do momentu aż kiełbasa się lekko zarumieni.

Soczewicę płuczemy i również dorzucamy do garnka. Przesmażamy ją z pozostałymi składnikami przez około 3 minuty.

Do rondelka wlewamy nasz bulion grzybowy. Doprawiamy papryką, liściem laurowym, solą i pieprzem i gotujemy do momentu aż soczewica stanie się miękka i zacznie się lekko rozpadać. 

Na koniec doprawiamy naszą zupę odrobiną śmietanki 30% i podajemy z ugotowanym makaronem. 

Pychotka! Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger